Sofya'da doğan Osmanlı ailesinden Telgüzar Iris hayatını kaybetti

7 Ocak 2014 Salı |



33. Osmanlı padişahı Sultan 5. Murad Han’ın kızı Fatma Sultan’ın oğlu merhum Sultanzade Celal Refik Iris’in eşi Telgüzar Iris (88) kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cenazeye Osmanoğlu ailesinden çok sayıda kişi de katıldı. 

Merhum Sultanzade Celal Refik Iris’in eşi Telgüzar Hanımefendi, felç geçirmesi sebebiyle bir süredir tedavi altında bulunduğu Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dün hayatını kaybetti. 1926 yılında Sofya’da doğan Telgüzar Iris’in 1944’te sürgün sırasında Sofya’da tanıştığı Sultanzade Celal Refik Iris ile olan evliliğinden Resan Iris (58) isimli bir kızı ile Serra (35) ve Emirhan Deveci (23) isminde iki torunu bulunuyordu.

Telgüsar Iris için Şişli Merkez Cami’sinde öğle namazına müteakiben cenaze namazı kılındı. Cenazeye Osmanoğlu ailesinden de pek çok kişi katıldı.

KÜLTÜR VE TURIZM BAKANLIĞI TELGRAF GÖNDERDI

Telgüzar Iris’in çok sağlıklı biri olduğunu belirten kızı Resan Iris, “Birden bire oldu. Aniden anneme felç geldi. 15 gündür hastanede tedavi görüyordu. Bir daha uyanmadı.” dedi. Resan Iris Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kendilerine başsağlığı mesajı geldiğini de söyledi.

“Osmanoğlu ailesinden birini daha kaybettik.” diyen Osmanlı Imparatorluğu’nun padişahlarından Abdülhamid Han’ın 4. Kuşak torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, “Kendisi biraz rahatsızdı. Allah geride kalanlara uzun ömürler versin. En son aile toplantısı olmuştu. Orada görüşmüştük. Allah mekanını cennet etsin.” diye konuştu.

Sultan 5. Murad'ın torunu Osman Selahattin Osmanoğlu ise şöyle konuştu: “Telgüzar Hanım Bulgaristan doğumlu. Onun eşi benim büyük babamla kardeş çocuklarıydı. Ikisi de Sultan 5. Murat’ın torunları olurlar. Benden iki nesil büyüktür. Allah rahmet eylesin.”

Telgüzar Iris'in cenazesi namazın ardından Topkapı Aile Kabristanlığı’na defnedildi.
CHA