Tartışmalı 146. madde kaldırılıyor

11 Ocak 2014 Cumartesi |

Bulgaristan'da sivil toplum kuruluşları, medya mensupları ve hukukçuların itirazı üzerine, önümüzdeki günlerde parlamentoda onaylanması için sunulacak yeni ceza kanunu tasarısında yer alan 146. maddenin kaldırılacağı bildirildi.

Adalet Bakanı Zinaida Zlatanova, kamuoyunda tepkiyle karşılanan 146. maddenin tasarı halindeki yeni Ceza Kanunu'ndan çıkarılacağını açıkladı.


Söz konusu madde, şahısların bilgisi ve izni olmadan fotoğraf ve görüntü çekenlere bir yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Tartışmalı madde, görüntü alınması konusunda özel veya kamu alanı ayrımı yapmıyor. 


Medya mensupları, 146. madde kabul edilirse mesleklerini icra etmede zorluklarla, hatta hapis cezalarıyla karşılaşabileceklerini belirtti.


Adalet Bakanı Zlatanova'ya protesto mektubu sunan bir grup fotomuhabir ve kameraman, kamuoyuna açık mekanlarda çektikleri fotoğraf ve görüntülerdeki her şahıstan izin almalarının mümkün olmadığını, bu tür bir yasaklamanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları ile de çeliştiğini kaydetti.


Basın çalışanları ayrıca, ilgili maddenin kabul edilmesi halinde siyasetçilerin, kamuoyunu bilgilendirmeye çalışan medya mensuplarına karşı dava açarak hapis cezası almalarını sağlayabileceğinden endişe ediyor.  


146. maddeye karşı gelen sivil toplum örgütleri ise sokak gösterilerinde izinsiz görüntü alınmasının suç olması halinde, göstericiler üzerine uygulanacak şiddetin artacağını savunuyor.


Elektronik Medya Kurulu (SEM) Başkanı Georgi Lozanov, söz konusu maddenin siyasetçilerle ilgili gazetecilerin eleştirel tutumuna karşı bir tehdit olduğunu vurguladı.


AA