Türkçe Dersi, Bulgaristan'da Zorunlu Hale Getirilsin Talebi

2 Ocak 2014 Perşembe |

Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, Bulgaristan gibi çok sayıda Türk vatandaşın yaşadığı ülkelerde Türkçe dersinin zorunlu hale getirilmesini istediklerini söyledi. 

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkan Türkleri olarak büyük mücadeleler vererek birçok kazanım elde ettiklerini anlattı. 

Çok sayıda Türk vatandaşın bu mücadele nedeniyle hayatını kaybettiğini ya da cezaevinde kaldığına işaret eden Hacıoğlu, "Türklerin ana dili Türkçe'dir. Biz de geçmiş yıllardan beri çocuklarımıza bu dili öğretmeye çalışıyoruz. Eskiden, Türkçe konuşmanın yasak olduğu dönemlerde bile bu eğitimi vermeye devam ettik" dedi. 

Hacıoğlu, Bulgaristan'da şu anda Türkçe'nin seçmeli ders olduğunu ancak bunun zorunlu hale getirilmesinin daha faydalı olacağını aktardı. 

Özellikle Bulgaristan'da Türk çocuklarının zor şartlarda eğitim aldığını dile getiren Hacıoğlu, "Türkiye'de yaşayan Türk kardeşlerimizin de desteğiyle Türkçe ders eğitimlerine başladık. Bunu yeterli görmüyoruz. Her Türk çocuğunun, ana dilini iyi şekilde öğrenmesi gerekiyor. Bulgaristan gibi çok sayıda ülkede Türkçe dersinin artık zorunlu hale gelmesini istiyoruz ve bunun için de Türkiye'deki tüm arkadaşlarımızı, Bulgaristanlı üst düzey yetkililere mektup yazmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu. 

Hacıoğlu, Bulgaristan'da Türk ve Bulgar vatandaşlarının nüfus cüzdanlarındaki isimlerinin farklı renklerde yazıldığını ve bu ayrımcılığı ortadan kaldırmak için girişimlere başlayacaklarını da sözlerine ekledi.`

AA