Bulgaristan-Türkiye Sınırındaki Tel Örgü Engeli

3 Şubat 2014 Pazartesi |

Bulgaristan Savunma Bakanı Angel Naydenov, Bulgaristan-Türkiye sınırındaki 33 kilometrelik güzergaha tel örgü çekilmesiyle ilgili projenin hızla ilerlediğini belirterek, "Devletimiz, sığınmacı baskısını azaltacak sınırdaki tel örgü inşaatını tüm ciddiyetiyle sürdürüyor" dedi.

Naydenov, Pernik kentinde düzenlediği basın toplantısında, 40 askeri personelin de görev aldığı projenin önemini vurgulayarak, "Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri, sığınmacı akını ve göç baskısından kaynaklanan sorunları çözmek üzere kararlı bir katkıda bulunuyor" ifadesini kullandı.

Bakan Naydenov, hava muhalefetine rağmen sınırda inşaat çalışmalarının planlanan şekilde sürdüğünü, gerekli malzeme alımının tamamlandığını, ancak maliyetlerin düşürülmesinin mümkün olmayacağını kaydetti.

20 Ocak'ta inşaatı başlayan ve en geç 60 günde tamamlanması öngörülen tel örgülerin maliyetinin, devlet bütçesinden sağlanan 5 milyon avroyu aşacağı bildirilmişti.

Savunma Bakanı Naydenov, Bulgaristan ordusunun, 4 bin 100 sığınmacıya her gün sıcak yemek veren üç yemekhane kurarak 65 askeri personeli görevlendirdiğini de kaydetti.

Naydenov, şu aşamada iki aylık hizmet sunmak üzere yürütülen proje kapsamında, başkent Sofya'nın "Vrajdebna" ve "Ovça Kupel" semtlerinde ve Bulgaristan-Türkiye sınırına yakın Harmanlı bölgesindeki kampta kalan sığınmacılara yiyecek sağlandığını ifade etti.

Bulgaristan'daki Suriyeli, Arap ve Afrika kökenli sığınmacı sayısının 11 bini aştığı bildirilmişti.