Komünizm rejimin kurbanları törenle anıldı

1 Şubat 2014 Cumartesi |

Bulgaristan'da 1944 yılında darbe ile iktidara gelen ve ülkeyi 45 yıl yöneten eski komünist rejiminin kurbanları, törenlerle anıldı.

Başkent Sofya'daki törende halk, ülkede 1989 yılına kadar süren rejimin siyasi nedenlerden dolayı mahkum ettiği binlerce kişiyi andı.

Eski cumhurbaşkanlarından Jelyü Jelev ve bazı yabancı diplomatların katıldığı törende konuşan Bulgaristan'ın Komünizm Rejim Kurbanları Birliği Başkanı Drago Mihalev, resmi rakamlara göre rejimin 2 bin 816 kişiyi idam ettiğini ve bin 233 kişiyi ömür boyu hapis cezasına çarptırdığını hatırlattı.

Resmi verilerin aksine, siyasi katliamlarda öldürülenlerin çok daha fazla olduğunu savunan Mihalev, birliğin Bulgaristan'da komünist rejimini kınayan ve genç nesillere komünizm döneminde yaşanan "vahşetin" anlatılmasını öneren bir bildiriyi kabul ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, basına yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da yıllardır komünizm suçlarını içeren belgelerin gizli tutulması için çaba gösterildiğini söyledi. Bulgaristan'da komünizm rejiminin yıkılmasının ardından 25 yıl geçtiğini ve artık bu rejimin tüm gizli belgelerinin halka açıklanması gerektiğini belirten Plevneliev, "Komünizm döneminde işlenen suçların açık olarak ifade edilmemesi, demokratikleşme sürecinin en büyük günahı sayılır. Bizler tarihimizin bu sayfasını, onurulu bir şekilde kapatmak zorundayız" dedi.

Bulgaristan'da ana muhalefet konumundaki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi için Vatandaşlar (GERB) partisi de komünistlerin işledikleri suçları zaman aşımına uğratmayacak bir yasa tasarısı hazırlayacağını bildirdi.

Bulgaristan Ortodoks Kilisesi de ülke genelinde düzenlediği ayinlerle, komünizm kurbanlarını andı.

1944 yılında kanlı bir darbe ile yönetime gelen Bulgaristan Komünist Partisi (BKP), iktidarını 1989 yılına kadar sürdürmüş, 1984-1989 yıllarında Türk ve Müslümanlara karşı yürüttüğü asimilasyon kampanyasının başarısız olması sonrası iktidardan devrilmişti. Adını Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) olarak değiştiren BKP, bugün üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile kurulan koalisyon ile ülkeyi yönetiyor.

AA