Seçim Kanununda Değişiklik Üzerinde Anlaşma Sağlanamadı

6 Şubat 2014 Perşembe |

Bulgaristan parlamentosundaki siyasi partiler, seçim kanununda yapılması öngörülen değişiklikler konusunda uzlaşı sağlayamadı. Böylece değişikliklerin ana amacı olan uzmanlardan oluşan bir seçim komisyonu oluşturma fikri hayata geçirilemedi.

Seçim yasasının tekrar düzenlenmesi fikrini parlamentoya getiren iktidardaki Bulgar Sosyalist Partisi milletvekili ve seçim kanununda değişiklikler yapılması için kurulan geçici komisyonun başkanı Maya Manolova, "Avrupa Konseyi ile Avrupa Parlamentosu arasındaki anayasal konulardaki en büyük danışma organı olan Venedik Komisyonu'nun tavsiyeleri doğrultusunda Avrupa ülkelerindeki gibi bir profesyonel kurum oluşturmak istiyorduk ancak bu teklifimiz diğer partilerde şüphe doğurdu" dedi.  

Seçim kanununda değişiklikler yapılması için kurulan parlamentoya bağlı geçici komisyon, Merkez Seçim Komisyonu'nu (MSK) üyelerinin mecliste grubu bulunan siyasi partiler tarafından önerilmesine karar verdi. Mecliste grubu bulunmayan ancak Avrupa Parlamentosu'na (Ap) milletvekili göndermiş partiler de MSK için üye teklifinde bulunabilecek. Parlamento tarafından seçilen MSK üyeleri cumhurbaşkanı kararnamesi ile göreve başlayacak.

-Türkler açısından önemli olan iki konu değiştirilmedi - 

Seçim Kanunu'nda yapılması öngörülen değişikliklerin arasında bulunan ve ülkedeki Türkler açısından önemli olan iki konu değiştirilemedi.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ve hükümeti destekleyen Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin (HÖH) seçim propagandası döneminde, siyasi partiler tarafından düzenlenen miting ve toplantılarda ülkenin resmi dilinden farklı bir dilde propaganda yasağının kaldırılması teklifi kabul görmedi.

Aynı şekilde HÖH'ün teklifi olan yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanabilmek için seçim gününden geriye dönük olarak altı ay boyunca Bulgaristan'da ikamet etme şartının kaldırılması önerisi diğer partiler tarafından kabul görmedi.

İkamet şartı, Türkiye'de yaşayan ve çifte vatandaşlığa sahip yüzbinlerce Bulgaristan Türkünün Bulgaristan'a gelerek oy kullanmasını engelliyor.

AA