Türkiye ile Bulgaristan Arasındaki Transit Geçiş Belgesi Sorunu

1 Şubat 2014 Cumartesi |

Bulgaristan Ulaştırma ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Danail Papazov, ülkesinin Türk tırları için sınırını kapattığını, Türkiye ile ulaştırma sorununun bir hafta içinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Papazov, transit geçiş belgeleri konusunda yaşanan soruna ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 30 Ocak'tan itibaren transit geçiş belgelerini tanımadığını ve sınırı Bulgar tırlarına kapattığını savundu.
Bulgaristan'ın, Türk tırları için sınırını kapattığını açıklayan Papazov, "bir hafta içinde Türkiye ile olan ulaştırma sorununun çözülmesi gerektiğini" kaydetti.

Bu arada Bulgaristan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bulgar plakalı tırların Türkiye'ye girişlerinin durdurulmasının ardından Kapıkule'nin karşısındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda tır kuyruğu oluşmadığı belirteildi.

Bulgaristan Karayolu Taşımacılığı Dernekleri Birliği ise Bulgar şoförlerin Türkiye'ye yük taşımasının askıya almasını istedi.

Bulgar yetkililer, 2013 yılına kadar Bulgaristan'ın Türkiye'den 10 bin, Türkiye'nin ise Bulgaristan'dan 250 bin transit geçiş belgesi aldığını ancak yılbaşından itibaren Bulgar taşımacıların, Türkiye'nin verdiği belgeleri ikiye katlamasını istediklerini belirtiyor.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Bulgaristan'ın anlaşmaya bağlı olarak yılda vermesi gereken 250 bin transit geçiş belgesinden ilk etapta 125 bini yerine sadece 5 binini vermesi üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın, Bulgar plakalı tırların Türkiye'ye girişlerini durdurduğunu açıklamıştı.

Şener, "Bulgaristan bizim tırlara geçiş izni vermeyince Türkiye de Bulgarlara geçiş izin vermiyor" demişti.

AA