HÖH'ten "Buket" yarışması

12 Nisan 2014 Cumartesi |

Bulgaristan'daki farklı etnik ve dini azınlıkları ile kültürel gruplarına ait toplam 8 bin çocuğun katıldığı "Buket" Sanat Yarışması finali başkent Sofya'nın Halk Kültür Sarayı'nda (HDK) düzenlendi.
Parlamentoda grubu bulunan, aynı zamanda iktidar ortağı olan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi onursal lideri Ahmet Doğan'ın himayesinde verilen konserin açılışını yapan HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan, "Yan yana yaşamak yerine birlikte yaşamak, hoşgörü ve birlikteliğin felsefesinin özüdür" dedi.
Ülkenin en büyük üçüncü siyasi partisi olan HÖH'nin lideri Mestan, toplumdaki etnik, dini ve kültürel farklılıkların sorun ve cepheleşme kaynağı olmadığını, aksine bu farklılıkların toplumu mutlu etmesi gereken birer zenginlik olduğunu belirtti.
Balkanların farklı dil, kültür ve etnisitelerin karşılaştığı karmaşık bir kavşak olduğunu, bu coğrafyadaki farklılıkların birbirine dokunup kucaklaşırken, birbirlerini asimile etmediklerini kaydeden Mestan, "yan yana yaşamak yerine birlikte yaşamak, hoşgörü ve birlikteliğin felsefesinin özüdür" dedi.
Mestan ülkede yaşanan etnik hoşgörü modelinin Balkanlar'da örnek teşkil ettiğini vurgulayarak, "Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Sırbistan ve Bosna gibi ülkelerin daha da doğusunda olmasına rağmen, bu ülkelerden önce NATO ve Avrupa Birliği'ne katılarak, daha Batılı olmayı başardı" diye konuştu.
Yaklaşık bir yıldır süren, yerel ve ulusal düzeydeki 8 ayrı dalda finale kalan sanatçı çocukların verdiği konser öncesinde konuşma yapan Bulgaristan Kültür Bakanı Petar Stoyanoviç ise, "Bu dünyada en sıkıcı olan tek renkli çiçeklerden oluşan buketlerdir" dedi.
Ülkedeki farklı kültür ve dinlerin birlikteliğinin Bulgaristan için önem taşıdığını ifade eden Stoyanoviç, "Aslında hoşgörülü olmak, devletin yasalarına uyan, orta düzeyde kültür sahibi her vatandaşın doğal tavrı olmalı. Aynı zamanda, hoşgörülü olmak için, sadece 'diğerine' tahammül etmek yeterli değil, onun gözleri ve anlayışıyla da dünyayı görmek gerekir" diye konuştu.
Bulgarca ve Türkçe şarkıların söylendiği, şiirlerin okunduğu, ülkenin tüm etnik ve dini gruplarının özgün kültürünü temsil eden farklı eserlerin sunulduğu konseri, HÖH'nin Bulgaristan ile Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin yanı sıra aralarında Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerin diplomatları ve Sofyalı sanatseverler de izledi.
AA