Siyasi partiler seçimlere katılabilmek için EGN çaldı

16 Nisan 2014 Çarşamba |

25 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (Ap) milletvekili seçimleri öncesinde partilerin kayıt yaptırmak için seçmenlerin vatandaşlık numaralarını (EGN) bilgileri dışında kullandıkları açıklandı.

Seçmenlerin vatandaşlık numaraları, bilgileri olmadan seçimlere katılabilmeleri için partilerin Merkez Seçim Komisyonu'na (CİK) sunması gereken 2 bin 500 seçmen EGN'si arasında bulunduğu ortaya çıktı.

Kişisel verilerle ilgili yolsuzluk, Merkez Seçim Komisyonu'nun resmi internet sitesinden vatandaşlara numaralarının kendi rızaları olmadan herhangi bir kayıt sırasında kullanılıp kullanılmadığını kontrol etme olanağı sunmasının ardından meydana çıktı.

Vatandaşlık numaralarını kontrol eden çok sayıda seçmen, bilgileri dışında numaralarının siyasi partiler tarafından kullanıldığını gördü.

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Kamelia Neykova, internet sitesi üzerinden kontrol olanağının sunulduğu ilk gün vatandaşlık numaralarının bilgileri dışında kullanıldığı yönde 120'den fazla şikayet aldıklarını belirtti.

Merkez Seçim Komisyonu'na yapılan şikayetler, savcılıklara ve Kişisel Verileri Koruma Komisyonu'na yönlendirildiği kaydedildi.

-İptal edilmeleri durumunda büyük partiler etkilenmeyecek –

Ap milletvekili seçimlerine katılabilmeleri için siyasi partilerin Merkez Seçim Komisyonu'na sunması şart olan 2 bin 500 seçmenin vatandaşlık numaralarının arasında bulunan seçmenlerin bilgisi dışında kullanılan numaraların iptal edilmesi durumunda büyük partilerin etkilenmeyeceğine işaret edildi.

Hak ve Özgürlükler Hareketi, Bulgar Sosyalist Partisi ve Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği için Vatandaşlar gibi partilerin 2 bin 500 imzanın çok daha üzerinde seçmen vatandaşlık numarası sunduğuna dikkati çekilerek, sözkonusu numaraların iptali durumunda küçük partilerin etkileneceği vurgulandı.

-Ap seçimleri üçüncü kez yapılacak-

Yaklaşık 6,3 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Bulgaristan'da 2007 yılındaAb'ye tam üyeliğin ardından 25 Mayıs'ta üçüncü defa Ap milletvekili seçimi yapılacak.

Seçim Yasasına göre, seçime katılacak siyasi partilerin 22 Nisan'a kadar aday listelerini açıklamaları gerekiyor.

Ap'de 17 milletvekili kotası olan Bulgaristan'daki kampanyanın seçime bir ay kala başlaması öngörülüyor.

AA