Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği Kapılarını Sanata Açtı

10 Nisan 2014 Perşembe |

Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği, ünlü piyanist Rüya Taner ve Türkiye'nin önde gelen perküsyon sanatçılarından Dinçer Özer'in konserine ev sahipliği yaptı.

Taner ve Özer'in yabancı ve Türk bestecilerin eserlerinden oluşan resitali hakkında AA'ya konuşan Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe,  "Sofya Büyükelçiliği konutunda müziğin diliyle evrensel bir barış mesajının teması işlendi" dedi.

Gökçe, Mustafa Kemal Atatürk'ün de geçmişte askeri ateşe olarak görev yaptığı tarihi binada Bulgaristan'ın kültür ve sanat çevrelerin en seçkin temsilcilerini bir arada görmekten memnuniyet duyduğunu belirtti. BüyükelçiGökçe, "Amacımız Türk ve Bulgar sanatçılarının kaynaşmaları, karşılıklı olarak iki ülkede konserler vermelerini desteklemektir" diye konuştu.

Büyükelçi Gökçe, İstanbul-Sofya uçak seferlerin başlamasının 30. yıl dönümüne denk gelen ve Türk Hava Yolları'nın (THY) desteği ile düzenlenen konserden sonra 21 Mayıs'tan itibaren THY'nin İstanbul-Varna seferlerine başlayacağını duyurdu.

Piyanist Rüya Taner de AA'ya yaptığı açıklamada, ikinci kez Bulgaristan'a gelerek konser vermekten büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi. Daha önce Varna ve Sofya'da verdiği konserleri hatırlatan Taner, yoğun bir çalışma temposu içinde olduğunu, Bulgarisan'ın Filibe kentinde de konser vereceğini belirtti.

Perküsyon sanatçısı Dinçer Özer ise komşu Bulgaristan'daki sanatseverlerin Türk bestecilerin eserlerinde kendi müziğinin ezgilerini de bulabildiklerini söyledi. Özer, sanatın dost olan iki halkı daha da birbirine yaklaştırdığını ifade etti.

Resital programında Ulvi Cemal Erkin, Kamran İnce, Nazım Hidayetoğlu, Fazıl Say ve Sayram Akdil'in bestelerinin yanı sıra Robert Schumann, Ferenc Liszt ve Claude Debussy'nin eserleri yer aldı.

Konseri izlemek üzere gelen Bulgaristan Kültür Bakanı Yardımcısı Velislava Krısteva, Bulgaristan Bilimler Akademisi Başkanı Stefan Vodeniçarov, Bulgaristan'ın ünlü orkestra şefi Emil Tabakov ve Bulgaristan'ın kültür ve sanat çevrelerinin temsilcileri SofyaBüyükelçiliği rezidansının şeref defterini imzaladılar.