Almanya, Rusya'nın Bulgaristan'a etkisinden endişeli

13 Mayıs 2014 Salı |

Almanya'da yayınlanan haftalık 'Spiegel' dergisine göre Rusyanın Bulgaristan üzerinde artan etkisi kaygı iğle izleniyor. Haberde Federal hükümet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Bulgaristan'ın ekonomik faaliyetlerinin üçte biri doğrudan ya da dolaylı olarak Moskova tarafından kontrol ediliyor.

Bulgaristan'dan edinilen istihbarat bilgilerine göre, iktidardaki sosyalistler ve azınlık Türk partisi DPSten oluşan koalisyon hükümeti Moskova'ya sadık olarak çalışıyor. Hükümet partilerinde eski komünist kadrolar, istihbarat çalışanları ve Putin'in yandaşlarıyla ticaret yapan zengin oligarşlar bulunuyor.
Rusya ile Bulgaristan'ın ilişkilerinin çok sıkı olduğu, hatta Rusya'nın Bulgaristan'da yeni kararlaştırılan kanunları doğrudan etkilediği bildirildi. Geçen hafta Rus enerji devi Gazprom'un Bulgar Ekonomi Bakanlığı'na bazı gizli mektuplar gönderdiği haberleri ortaya çıkmıştı. Sözkonusu mektuplarda, Gazprom'un 'South Stream' gaz boru hattının yapımıyla ilgili çıkarılacak kanundaki ifadelerin Ekonomi Bakanlığı tarafından nasıl formule edilmesi gerektiğinin yeraldığı kaydedildi.
AB Komisyonu, Bulgar hükümetinin Bulgaristan'dan geçecek gaz boru hattı kısmını 'bağlantı bölümü' olarak adlandırmak suretiyle AB yönetmeliklerini geçersiz kılma çalışmasını eleştirerek uyarmıştı. AB Enerji Komiseri Günther Oettinger, konuyu görüşmek üzere Bulgaristan Enerji Bakanı ile biraraya geldi. Bu görüşmeden sonra Oettinger, gaz boru hattı konusunun uzmanlar tarafından ele alınacağını bildirdi. Oettinger, Bulgar hükümetinin AB yönetmeliğini iptal edecek bir kanun çıkarması halinde hukuki yoldan gerekeni yaprak AB kurallarının geçerliliğini sağlayacaklarını söyledi.
Bütün bu gelişmelerin yanısıra, yaklaşan AB seçimlerinden dolayı AB Komisyon Başkanlığına aday olan AB Parlamento Başkanı Alman Martin Schulz, Sofya'da iktidardaki sosyalistler tarafından düzenlenen bir seçim programına katıldı. Spiegel'in bildirdiğine göre eski Başbakan Gerhard Schröder de sosyalist yoldaşlarını desteklemek üzere Bulgaristan'a gidiyor.