Bulgaristan, Ukrayna'daki Bulgarlar için endişeli

3 Mayıs 2014 Cumartesi |

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, Ukrayna'daki son gelişmelerin ardından bu ülkede yaşayan Bulgarlar için endişeli olduklarını belirtti.

Vigenin, Ukrayna'nın Odessa kentinde, Rusya yanlısı gruplar ile Ukrayna'nın bütünlüğünü savunanlar arasında meydana gelen olaylar sonrasında çıkan yangında onlarca kişinin hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı açıklamada, olayın soruşturulmasını ve "katillere herhangi bir merhamet gösterilmemesini" istedi.

Huzursuzluğun ve şiddetin diğer şehir ve bölgelere yayılmasını önlemek amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasını beklediklerini belirten Vigenin, bunun yapılmaması halinde istikrarsızlığın Bulgarların yaşadığı bölgeleri de etkileyeceğini vurguladı.

Dünkü olaylarda Ukrayna'da yaşan Bulgarların zarar görmediğini söyleyen Vigenin, taraflara çağrıda bulunarak provokasyonlardan kaçınarak sabır ve anlayış göstermelerini istedi.

Ukrayna'nın güneyinde yaşayan Bulgarlardan şimdilik sorun yaşadıklarına ilişkin şikayet gelmediğine işaret eden Vigenin, Bulgarların özellikle Odessa bölgesinde yoğun olarak ikamet ettiklerini anımsattı.

İstikrarsızlığın yayılması durumunda Bulgarların karşı karşıya kalacakları risklerin yanı sıra göç dalgasının da yaşanabileceğine işaret eden Vigenin, "Bulgarların bir bölümü Bulgaristan'a gelmek isteyebilir. Bu konu Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü ve toplu bir göç yaşanması halinde alınacak tedbirler tespit edildi. Soydaşlarımıza karşı olan borcumuzu yerine getireceğiz" dedi.

Ukrayna'daki son gelişmeler Bulgaristan'ı gaz tedariki konusunda da endişelendiriyor.

Bulgaristan'ın Rusya'dan tedarik ettiği doğalgazın nakli için kullanılan boruların Ukrayna'nın doğusundan geçtiğini söyleyen Vigenin, bölgedeki gelişmelerin kontrolden çıkması halinde boruların güvenliğinin sağlanacağından emin olamadıklarını ifade etti.

Yetkililer, özellikle Odessa bölgesinde yoğun olmak üzere Ukrayna'da toplam 250 bin Bulgar'ın yaşadığını belirtiyor.

AA