Bulgaristan, Brüksel'e gídecek 17 milletvekilini belirledi

26 Mayıs 2014 Pazartesi |

Avrupa Parlamentosu (AP) seçiminde Bulgaristan vatandaşları Brüksel'e yollayacakları 17 milletvekilini belirledi.
 
Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), dün yapılan seçimlerde oyların yüzde 85'inin sayımına dayanarak, seçimlere giren 5 siyasi parti ve bir koalisyonun yüzde 5,88 oranındaki AP'ye giriş barajını aşmayı başardığını duyurdu.

Oy kullanımı mecburi olmayan Bulgaristan'da bu seçimlere katılım oranı yüzde 35,52 oldu, 2 mlyon 320 bin 710 seçmen sandık başına gitti. En yüksek katılım yüzde 43,29 ile Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali bölgesinde, en düşük katılım ise yüzde 26,14 ile Rusçuk bölgesinde kaydedildi.

Kesin olmayan ara sonuçlara göre,


ana muhalefet Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB), verilen oyların yüzde 30,66'sını alarak AP'ye 6 milletvekili yollayacak.

Halk desteğinde çöküşe uğrayan iktidarın koalisyon üyelerinden Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oyların sadece yüzde 18,98'ini alarak 4 milletvekili seçtirmeyi başardı. BSP lideri Sergey Stanişev partisinin seçim mağlubiyetine rağmen görevinden istifa etmeyeceğini bildirdi.

Diğer koalisyon ortağı olan üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ülkenin oyların yüzde 17'sini alarak, ülkenin 3. en büyük siyası partisi olma konumunu korudu. HÖH, seçim kampanyası sırasında hedeflediği gibi AP'ye 4 milletvekili yollayacak.

Yeni kurulan, populist çizgisinde siyaset yürüten Sansürsüz Bulgaristan partisi oyların yüzde 10,67'sını alarak iki milletvekili seçtirmeye başardı. Reformcu Blok (RB) adlı yeni bir koalisyon da aldığı yüzde 6,36 oy oranı ile bir milletvekili kazanmayı başardı.

Ataka ve Bulgaristan Ulusal Kurtuluş Cephesi (NFSB) adlı "ırkçı ve aşırı milliyetçi" partileri, AP'ye giriş barajını aşamadılar.

Siyasi liderler seçimler sonrası yaptıkları ilk sonuç analizlerinde başarılarını değerlendirirken erken seçimden söz ettiler. Barajı aşan parti ve koalisyonların liderleri AP'ye yollayacakları milletvekillerin isimlerini kesin sonuçların açıklanmasından sonra bildireceklerini kaydettiler. Toplam 9 milletvekili seçtiren muhalefetteki GERB, Sansürsüz Bulgaristan ve Reformcu Blok'un liderleri, 


Plamen Oreşarski hükümetinin istifa etmesi ve en kısa zamanda erken seçime gidilmesini talep ettiler.   

Seçim öncesi Bulgaristan'da en az 6 aylık "mecburi ikamet koşulu" nedeniyle Türkiye'de ve diğer ülkelerde yaşayan Türk kökenli Bulgaristan vatandaşları seçimde oy kullanamadı. HÖH lideri Lütvi Mestan, partisinin yurt dışından destek almadan seçimde tekrar büyük bir başarı elde ettiğini söyleyerek, partisinin 400 bine yakın oy alabildiğini vurguladı. Bu seçimde de disiplinli seçmene sahip olan HÖH Bulgaristan siyasetinde sahip olduğu kilit rolünü korudu. HÖH Brüksel'e AP milletvekili olarak Türk kökenli Filiz Hüsmenova, Necmi Ali, İlhan Küçük ve ayrıca Çevre Bakanı, HÖH üyesi İskra Mihaylova'yı yollayacak.

Bulgaristan Parlamentosunun seçim sonrası 28 Mayıs'ta yapacağı ilk oturumunda Çevre Bakanı İskra Mihaylova'nın AP milletvekili olarak seçilmesi nedeniyle gerekli kabine değişikliğini gündeme getirmesi bekleniyor.


AA