Bulgaristan'a 'sığınmacıları Türkiye'ye geri gönderme' eleştirisi

1 Mayıs 2014 Perşembe |

Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi olan ve başta Suriyeliler olmak üzere sığınmacıların yüküyle başa çıkmakta zorlanan Bulgaristan, sınırdaki güvenlik birimlerinin sığınmacılara karşı aşırı güç kullandığı iddiasını yalanladı.

Avrupa Komisyonu daha önce sığınmacıları sınırdan geri göndermenin AB hukukuna ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıklamıştı.

İnsan Hakları izleme Örgütü, hazırladığı 76 sayfalık raporda Bulgaristan'ın ülkeye gelen sığınmacı sayısını sınırlamak için bir 'çevreleme planı' uyguladığını ve Türkiye sınırına çekmeyi planladığı 33 kilometrelik tel örgünün de bu planın bir parçası olduğunu söyledi.

Örgütün Sığınmacı Hakları Programı Direktörü Bill Frelick, 'Elbette ki Bulgaristan insani sorunlarla karşı karşıya ve bu sorunlarla başa çıkma kapasitesi de sınırlı. Ancak yine de kısıtlı kapasiteyle bile insanları sınırın öteki tarafına atmakla mülteci, sığınmacı ve göçmenlerin haklarına saygı göstermiş olmuyorsunuz' dedi.

Bulgaristan ve Yunanistan'a gelen sığınmacı sayısı geçtiğimiz yıl, 2012'deki bin 380 seviyesinden 12 bin seviyesine yükseldi. 

Ana muhalefetteki GERB partisinin sığınmacılar sebebiyle Şubat ayında hükümet hakkında verdiği gensoru önergesi reddedilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, 'Bulgaristan, Türkiye sınırındaki acele sınırdışı etmelere ve sınır muhafızlarının aşırı güç kullanımına son vermeli, alıkonanlara gösterilen muameleyi, polis ve göçmen merkezlerindeki gözaltı koşullarını iyileştirmelidir' deniliyor.

Bulgaristan İçişleri bakanı Tsvetlin Yovçev, örgütün yönelttiği suçlamaların 'açıkça yalan' olduğunu ifade etti ve 'Sınırın büyük bölümünde kameralar var ve olan biten her şey gözlemlenerek kayıt alına alınıyor. Görüntüler kontrol edilebilir, hiçbir şiddet yaşanmadığını garanti edebilirim' dedi.

İnsan Hakları izleme Örgütü Bulgaristan'daki durumun bu yıl AB'nin de desteğiyle iyileştiğini, ancak Sofya'nın izlediği 'çevreleme politikası' sebebiyle ülkeye gelen sığınmacı sayısındaki düşüşün de buna katkıda bulunduğunu söyledi.


EurActiv