Bulgaristan'daki Türklerin Göçü

28 Mayıs 2014 Çarşamba |

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Bulgaristan'daki Türklerin isimlerinin değiştirilmesinin 30. yılı ve zorla göç ettirilmelerinin 25. yılı dolayısıyla "Göç" konulu panel düzenleyeceklerini söyledi.

Hacıoğlu, yaptığı açıklamada, 14 Haziran Cumartesi günü düzenlenecek panele, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile dünya ve olimpiyat şampiyonu eski halterci Naim Süleymanoğlu'nun katılmasının beklendiğini belirtti.

Oturum başkanlığını, Balkan Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen'in yapacağı panele birbirinden değerli akademisyenlerin katılacağını ifade eden Hacıoğlu, şunları kaydetti:

"Edirne'ye sadece Bulgaristan'dan gelen göçler olmadı. Tarih boyunca pek çok göç yaşandı. 1877-1878 Osmanlı-Rus harbinden 1989 senesine gelinceye kadar Edirne hep göçleri yaşamış. Mesela 1951'de benim babam, dedem Edirne'den ana vatana giriş yapıyor. 1973'te eşim Türkiye'ye Kapıkule'den giriş yapıyor. Edirne hep büyük göçlere şahitlik eden bir şehir. 1936, 1951, 1970, 1978, 1989 göçleri var. Bu serhat kenti göç müzesini hak ediyor."

Hacıoğlu, Hafızağa Konağı'nın göç müzesi için uygun olduğunu aktardı. Göç müzesinin oluşturulması halinde yaşananların daha çok gündemde tutulacağını dile getiren Hacıoğlu, "Bir sürü insanımızın namusu, şerefi, kanı, gözyaşı hem o topraklarda hem bu topraklarda kalmış. Bakın orada bizim babalarımızın, dedelerimizin mezarları var, biz orayı nasıl unuturuz" diye konuştu.

AA