El Pais: "Bulgaristan, Türkiye'nin AB'deki küçük parçası"

13 Mayıs 2014 Salı |

AB üyesi Bulgaristan'daki etkili Türk azınlığı, İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais'te geniş bir habere konu oldu. "Türkler şimdiden AB içinde" ifadesini kullanan gazete, AB üyesi Bulgaristan'ın doğu bölgesi için "Bu, AB'nin doğu sınırıdır. Gerçekte Türkiye'nin AB'deki küçük bir parçasıdır" dedi.

El Pais, Bulgaristan'daki Türk azınlığına ilişkin olarak "Müslüman Türkler, (Avrupa) Birlikten etkinliğini ve geleneklerini güçlendirmek için yararlandı" diyor. Bulgaristan'ın en anlamlı bayramlarından biri olan 1 Mayıs'ı kutlanırken başkent Sofya'dan 240 kilometre uzağındaki, Kırcaali'nin Karallar köyünde binlence kişinin Hızır Baba bayramı kullanmak üzere bir araya geldiğine dikkat çeken gazete, "Bu, AB'nin doğu sınırıdır. Gerçekte, Türkiye'nin AB içindeki küçük bir parçasıdır" diye yazıyor.

Hızır Baba etkinliğinin aynı zamanda Türk partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) bölgedeki Avrupa Parlamentosu seçim kampanyasının başlangıcını oluşturduğuna işaret eden El Pais, şöyle devam ediyor:
"Bulgaristan'da partilerin kendilerini etnik olarak tanımlamaları yasak ama HÖH'nin gayri resmi biçimde ülkenin nüfüsünün yüzde 10'unu oluşturan Türklerin partisidir. Bu seçimlerde Avrupa Parlamentosu'nun üç sandaliyesini kazanmayı hedefliyorlar. Hızır Baba'yı onurlamak üzere başka köylerden ve karayolu ile 100 kilometre ötesinde bulunan Türkiye'den Müslümanlar geldi."

El Pais, HÖH'in Bulgar siyasetinde oynadığı kritik rolü için parlamentoda Bulgar demokrasisinin hemen hemen tüm partilerine destek verdiğine, "iyi bir idareci ve disiplinli bir parti" olarak ün yaptığını anlatıyor.
Ekonomideki sıkıntılara rağmen Türklerin yoğun yaşadığı doğu bölgesinde AB konusundaki olumlu havanın sürdüğünü belirtildiği haberde bu bağlamla Kırcaali Belediye Başkanı HÖH'li Hasan Aziz'in "heves aynı devam ediyor. AB'nin en çok takdir ettiğimiz şeyleri, seyahat özgürlüğü ve yatırımlar" derken Bulgaristan'ın Birliğe katılmasından sonra AB'den bölgeye yönelik çok sayıda yatırımını ezbere saydığına dikkat çekiliyor.