Eski Başbakan Yardımcısına 4 Yıl Hapis

30 Mayıs 2014 Cuma |

2013 yılında sokak protestoları nedeniyle istifa eden Boyko Borisov hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve İçişleri Bakanlığı yapan Tzvetan Tzvetanov, 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN CEZA ALDI

Bugün ana muhalefet konumunda olan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) adlı ülkenin en büyük siyasi gücün lideri Boyko Borisov'un "sağ kolu" olarak bilinen Tzvetanov, Sofya Şehir Mahkemesinde yargılandığı davada, bakanlık yaptığı dönemde "görevini suistimal etmek ve yetki aşımında" bulunmaktan suçlu bulundu.

Mahkemenin 4 yıl ceza verdiği Tzvetanov, cezasını açık cezaevinde çekecek ve 5 yıl devlet bürokratı olamayacak.

Savcılık, Tzvetanov için denetimli serbestlik ortamında geçirebileceği 3 yıllık hapis cezası talep etmişti.

SORUŞTURMAYA MÜDAHALEYLE SUÇLANDI

Mahkemenin jüri başkanı Hakim Toni Genov, Tzvetanov'un İçişleri Bakanı olduğu dönemde çeşitli soruşturma süreçlerini engellemeye çalıştığını, mahkeme kararıyla alınan dinleme cihazları gibi özel istihbarat araçlarının kullanımıyla ilgili 6 soruşturma konusunda yetki aşımında bulunarak, "Hayır!!!" şeklinde paraf attığını bildirdi.

"ADALETİN TARAFSIZLIĞI KONUSUNDA KARAMSARDIK"

Tzvetanov, hakkındaki karara itiraz edeceğini belirterek, suçsuz olduğunu savundu. Tzvetanov, "Mahkemeye gelirken Bulgaristan adalet sistemin tarafsızlığı konusunda zaten oldukça karamsar duygular içindeydik" dedi. Tzvetanov'un avukatı Menko Menkov da savcılığın iddialarının asılsız olduğunu anlayarak, mahkemenin verdiği cezanın çok altında bir ceza talep ettiğini belirtti

Tzvetanov, geçen hafta bakan olduğu dönemde zimmetine 25 bin Avro geçirmek suçlamasıyla yargılandığı başka bir davadan suçsuz bulunmuştu.

TEKRAR MAHKEME KARŞISINA ÇIKACAK

Eski İçişleri Bakanı cuma günü çeşitli kişilerin telefon görüşmelerini yasa dışı dinlemek suçlamasıyla yargılandığı başka bir davada bir kez daha mahkeme önüne çıkarılacak. Tzvetanov'un başka bir davada ise iftirada bulunmaktan yine sanık olması bekleniyor.


AA