Filibe'deki Türk Mezarları Tahrip Ediliyor"

4 Mayıs 2014 Pazar |

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Bulgaristan'ın Filibe kentindeki Türk mezarlarının tahrip edilerek üzerine gecekondu yapıldığını, mezar taşlarının da inşaat malzemesi olarak kullanıldığını ileri sürdü.

Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filibe'deki Türk mezarlığında 1980'lere kadar defin işlemi yapılabildiğini ancak bugün en büyük sorunlardan birinin mezarlıkların tahrip edilmesi ve işgali olduğunu söyledi.

"Bulgaristan Filibe'deki Türk mezarları tahrip edilerek, mezar taşları inşaat malzemesi olarak kullanılıyor ve üzerine gecekondu yapılıyor" diyen Çolakoğlu, 2007'de Filibe Valiliği ve Belediyesi ile Edirne Belediyesi arasında mezarlıkların onarımı amacıyla protokol imzalandığını, Türk tarafının anlaşmaya uyduğunu ancak Türk mezarları konusunda herhangi bir işlem yapılmadığını savundu.

Türk mezarlığının zaman zaman bakımsızlık ve tahribatla gündeme geldiğine dikkati çeken Çolakoğlu, "Hatta bazı kimseler, Filibe'de okuyan tıp öğrencilerine deneylerde kullanılmak üzere ölülere ait kafatası ve kemikleri mezardan çıkartarak, para karşılığında temin ediyor. Bu, büyük bir saygısızlık örneğidir" diye konuştu.

-"TİKA, mezarlığın restorasyonuna başlayacak"

Çolakoğlu, mezarlığın Türkiye'nin Filibe Başkonsolosluğu ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) onarımına başlandığını anlattı.

Mezarlığın betonarme duvarla çevrelendiğini, girişine kapı konulduğunu dile getiren Çolakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mezarlığın içine rastgele girilmesi ve tahrip edilmesinin önüne geçilmeye çalışıldı fakat geçtiğimiz günlerde Bulgar televizyonu tahribatın devam ettiğini, Roman vatandaşların buralara hasar verdiğini bildiriyor. Esas itibarıyla mezarlığın tapu problemi var ve Bulgaristan Başmüftülüğü, Filibe'de bulunan diğer vakıf taşınmazları gibi, buranın da Müslümanlara devri için açtığı davaları takip ediyor. Bu mezarlığın tapusu da maalesef Filibe Belediyesinde bulunuyor.

Filibe Başkonsolosluğu ve Filibe Müslüman Vakıf Mülkleri Yönetimi'nin ortaklaşa hazırladıkları proje, Filibe Belediyesine sunuldu. Proje kapsamında, mezarlık avlusu ile içerideki mezarlar düzenlenecek, ziyarete gelenler için şadırvan ve mescit yapılması da planlanıyor. Bu ay içinde projeye TİKA tarafından başlanması bekleniyor çünkü projenin onaylanması konusunda belediye başkanının verdiği söz var."

AA