Hükümette değişiklik görüşmeleri

31 Mayıs 2014 Cumartesi |

25 Mayıs'ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından koalisyon ortakları Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), kabine değişikliğiyle ilgili görüşmelere başladı.

Savunma Bakanı ve BSP Üst Kurul Üyesi Angel Naydenov, basına yaptığı açıklamada, görüşmelerin BSP lideri Sergey Stanişev ve HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan arasında yapıldığını, kabine değişikliği ve olası erken seçimin ele alındığını belirtti. Naydenov, erken seçimden ancak taraflar arasındaki görüşmeler tamamlandıktan sonra söz edilebileceğini ifade etti.

Hükümette değişiklik yapma ihtiyacı, HÖH üyesi Çevre Bakanı İskra Mihaylova'nın, parti listesinden AP milletvekilliğine seçilmesi ile ortaya çıkmış ancak daha sonra kabinede kapsamlı bir düzenlemeye gidilmesi kararı alınmıştı.

Kabine değişikliği görüşmelerini doğrulayan Başbakan Plamen Oreşarski, süreç kapsamında hükümet çalışmalarında "zayıf " olan bakanlıkların gözden geçirileceğini ve bakan değişikliklerinin birden fazla olacaklarını açıkladı. Oreşarski, "Değişecek bakan sayısı 5-6'dan az olacak" dedi.

Oreşarski, hükümetin kuruluşundan bu yana istifasını daima cebinde taşıdığını belirterek, "Koalisyon ortaklarından beklediğim desteği hissetmediğim anda istifa ederim ancak şimdilik böyle bir gerekçe görmüyorum" ifadesini kullandı.Oreşarski, başbakanlık, başbakan yardımcılığı veya bakanlık gibi görevlerin kadrolu bir iş olmadığını, belirli amaç uğruna yapılacak görevler olduğunu vurguladı.

AP seçimlerinde hükümetin kurucu ortağı BSP'nin uğradığı büyük mağlubiyet nedeniyle muhalefet partileri, hükümetin istifasını isteyerek erken seçim konusunu gündeme getirmişti.

Geçen yıl 14 Haziran'da Oreşarski hükümetine karşı başlayan ve 320 gün süren kitlesel protestolar, AP seçimleri sonrası küçük çapta tekrar başladı.