Komünist Rejim Karşıtı Yürüyüşlerin Yıl Dönümünde Anma Toplantısı Düzenlendi

19 Mayıs 2014 Pazartesi |

Bulgaristan'da 19 Mayıs 1989 yılında dönemin totaliter komünist rejimine karşı Kırcaali'nin Cebel ilçesinde Türklerin başlattığı protesto yürüyüşlerinin 25'ci yıl dönümünde binlerce kişinin katılımıyla anma toplantısı düzenlendi.

Cebel'deki anma etkinliği, Soma'da meydana gelen maden faciasında ölen işçiler için Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Şabanali Ahmet'in okuduğu dualarla başladı.

Toplantıda konuşan Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, bugünün Cebel için bayram olduğunu belirterek, "Cebel halkı, 25 yıl önce hapishanelerdeki siyasi mahkumların çağrısına uydu. Asimilasyona, baskıya ve devlet terörüne karşı 'hayır' demek için bu meydana toplanarak yürüyüş yaptı" dedi.

25 yıl önce Cebel meydanını doldurduklarını ve bu direnişin tüm Bulgaristan'ı sararak Doğu Avrupa'ya yayıldığını kaydeden Ömer, başlattıkları direnişin Berlin Duvarı'nın yıkılmasına katkısı olduğunu vurguladı.

Totaliter sistemin çöküş sürecinin Cebel'den başlaması nedeniyle gururlu ve onurlu olduklarını dile getiren Ömer, Türkiye'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın kutlandığını, bu nedenle de Bulgaristan'daki Türklerin çifte bayram kutladığını ifade etti.

HÖH Başkanı Mestan başsağlığı diledi 

Cebel'deki anma toplantısına katılan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Lütvi Mestan da AA'ya yaptığı açıklamada, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

Mestan, "Partimiz adına tüm Türkiye'ye başsağlığı diliyorum. Türk halkının acısını bizler de paylaşıyoruz. Seçim dönemi propaganda kampanyamız sırasında geleneksel olarak düzenlediğimiz konserleri iptal ettik. İnşallah bu tür acıları milletimiz bir daha yaşamaz" dedi.

Bulgaristan'daki Türkler, 19 Mayıs 1989 tarihinde Cebel'den başlayan ve diğer şehirlere de yayılan kitlesel gösterilerde 1984 yılında zorla değiştirilen Türk isimlerinin geri verilmesini talep etmişti.

AA