Sofya Büyükelçiliği'nde Anma Töreni

15 Mayıs 2014 Perşembe |

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası ve bu faciada hayatını kaybeden maden işçileri için Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği'nde anma töreni düzenlendi. Büyükelçilik binasında yapılan anma törenine Sofya’daki Türk toplumu ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan törende konuşan Türkiye’nin Bulgaristan Büyükelçisi Süleyman Gökçe, son derece üzücü bir durumla karşı karşıya olunduğunu söyledi. Tüm ülkeyi kedere boğan bu üzücü olayın maalesef devam ettiğini belirten Gökçe, Türkiye’de nadiren görülen yas ilanı yapıldığını hatırlattı. Resmi rakamlara göre bu sabah itibari ile 282 madencinin hayatını kaybettiğini ve 100’e yakın da yaralının bulunduğunu belirten Büyükelçi, "Hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz. Son derece zor bir görevi ifa ederken hayatlarını kaybettiler. Bu kişileri görev şehidi olarak addetmek daha doğru olacaktır. Tek endişemiz bu değil. Maalesef maden altında daha çok sayıda madencimiz var. Bu sayının artmamasını temenni ediyoruz. Fakat geçen zamana karşın madenden iyi haberler gelmiyor." ifadelerini kullandı.

Tüm dış temsilciliklerde olduğu gibi Bulgaristan’da da taziye defteri açtıklarını belirten Gökçe, Sofya’nın yanı sıra Plovdiv ile Burgas’daki başkonsolosluklarda da taziye defteri açtıklarını belirtti. 

Bulgaristan makamlarının bu zor zamanda Türkiye’yi yalnız bırakmadıklarını dile getiren Gökçe, başta Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev olmak üzere Başbakan Plamen Oreşarski, Meclis Başkanı Mihail Mihov ve Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin’den taziye mesajlarını aldıklarını aktardı. Büyükelçi, ancak acımının çok derin olduğunu ve hiçbir şeyin kaybedilen canları geri getirmediğini kaydetti. 

Bu ve benzer faciaların bir daha yaşanmamasını ve milletin bu gibi acılarla sınanmamasını temenni eden büyükelçi, buradan gerekli sonuçların çıkartılıp can kaybının olmadığı daha güvenli bir şekilde çalışmaların devam etmesi dileğinde bulundu.


CHA