Yunanistan’da göçün ilk adresi Bulgaristan

18 Mayıs 2014 Pazar |

Yunanistan'da süregelen ekonomik kriz derinleştikçe daha fazla kişi çareyi ülke dışında aramaya başladı. Eğitimli işsizlerin önemli bir bölümü Batı ve Kuzey Avrupa'yı denerken, Küçük ve Orta ölçekli işletmelerin çare arayışında ise adres komşu ülke Bulgaristan oldu. Bulgaristan'ın Yunan sınırına yakın şehirlerinde sıklıkla rastlanan Yunanca tabelalar dikkat çekjiyor.

Euronews muhabiri Symela Touchtidou sınırın diğer tarafındaki Yunan göçmenlerin nabzını tuttu:

"Bulgaristan'ın Yunan sınırı yakınlarındaki şehirleri Sandanski, Petriç, Kulata, Melnik'te gittikçe daha fazla Yunanlıya rastlıyorsunuz. 90'larda ilk dalga göçler olduğunda 'Yunanistan Balkanları işgal mi ediyor' deniyordu. Oysa şimdiki görüntü çok farklı. Göç eden işletmeler sığınacak yeni pazar arayışıyla hareket ediyor.

Otel işletmecisi Christos Mavridopoulos da Bulgaristan'a göçen vatandaşlarının sayısının her geçen gün arttığını ifade ediyor:

"Yunanistan'dan ayrılma imkanı olan gidiyor. Her gün yeni işletmeler ve çok sayıda ülkesinden ümidini kesen insanlar… Buraya neden geldiklerini ve sonraki duraklarının neresi olacağını da çok zaman bilmiyorlar. Yalnızca Yunanistan'da olan bitenden bir an evvel kaçmak istiyorlar."

Mekanik işçisi David Podosian da Mavridopoulos'un tarifinn bir örneği görünümünde:
"İşsizlik bana Ptolemaida'yı terk ettirdi ve başka ülkede iş arayıp yaşamaya itti. 700 leva kazanıyorum (yaklaşık 1200 TL) ki bu yeterli. Ptolemaida'da bulabileceğimden daha iyi hayat şartlarına sahibim."

Bulgaristan'a göç yalnızca bireysel değil kurumsal yönü de büyümeye devam ediyor. Ülkedeki Yunan yatırımları 3 milyar Euro'nun üzerine çıkmış durumda. Sınıra yakın Yunan şehirlerinden Serres'in ticaret odası verileri de reel ekonomideki daralmayı ortaya koyuyor:

"Serres ticaret odasından son beş yılda 5 bin firma kaydını sildirdi.Çoğunluğu da Bulgaristan'a göç etti."(Dimitris Giannakis STO Başk Yard.)

Gidişatın bölge ekonomisi için tehdit olduğu görüşünde olan Serres şehir yönetimi vergilerin düşürülerek münhasır ticari bölge ilan edilmesini talep etti. Ancak bu talep AB ortak kuralları çerçevesinde kabul görmedi ve reel ekonomide rüzgar Atina'dan Sofya'ya doğru esmeye devam ediyor.

Copyright © 2014 euronews