Almanya, 3 bin sığınmacıyı iade ediyor

18 Temmuz 2014 Cuma |

Bulgaristan'dan Almanya'ya yasal veya kaçak yollardan giden 3 bin sığınmacının bu ülkeye geri yollanacağı açıklandı.

Bulgaristan Devlet Mülteciler Ajansı (DAP) Müdürü Nikolay Çirpanliev, haftaya gruplar haline geri gelecek 3 bin sığınmacıyla ilgili haberin memnuniyetsizlik yarattığını belirterek Bulgar makamlarının Batı'nın, sığınmacı akınının bir bölümünü karşılayabileceğini umut ederken hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Çirparliev, basına yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın, sığınmacı yükünün bir bölümünün Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yardımıyla hafifletilmesi için, gelen sığınmacılara hızlandırılmış prosedürle mülteci veya başka statü vermeye çalıştığını belirtti.

Yürürlükteki uygulamaya göre, sığınmacılar, mülteci statüsü aldıkları ülkeye iade ediliyor. Çirpanliev'e göre, Bulgaristan, Yunanistan, Malta ve İtalya gibi AB ülkeleri tüm akının ana yükünü kaldırmak zorunda kalıyor.

Bunun değişmesi gerektiğini savunan Çirpanliev, AB ülkelerinin kendi gayrisayfi milli gelirine göre sığınmacı kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

- Sığınmacı sayısı artıyor

DAB yetkililerine göre, son bir ayda ülkeye gelen sığınmacıların sayısı iki kat arttı. Mart ve nisan aylarında mülteci statüsü için aylık başvuru sayısı 340 dolaylarındayken, mayıs ve haziranda aylık başvuruların sayısı 645'e ulaştı.

Yılın ilk yarısında büyük bir bölümü Türkiye-Bulgaristan sınırını kaçak yoldan geçerek gelen sığınmacı sayısının 3500 olduğu, yıl sonuna dek 7 bine ulaşmasının beklendiği belirtildi.

Nikolay Çirpanliev, mülteci statüsü veya farklı bir statü alan sığınmacıların normal koşullarda kaldıkları kamplardan çıkmaları ve geçimlerini sağlayacak yol bulmaları gerektiğini kaydederek şöyle konuştu:
"Sofya'daki Voenna Rampa kampına yeni gelecek sığınmacılara yer açmak için mülteci statüsü almış 50 kişiyi çıkartmaya çalıştık. Onlar da itiraz etti. Çevrelerine kadın ve çocuklardan oluşan canlı zincir oluşturdular. Kampta mülteci belgeli 228 kişi ücretsiz olarak yaşıyor. Devletin sağladığı güvenceyi tercih ediyorlar."

Çirpanliev, sığınmacıların, kendilerine sunulan iş tekliflerini dahi reddettiğini savunarak "Açıkçası gelen bu sığınmacıların adalet anlayışını anlamak mümkün değil" diye konuştu.

Sığınmacıların kaçak girişlerini sınırlandırmak için Türkiye ile ortak sınırında 30 kilometrelik tel örgü engeli inşa eden Bulgaristan'da 15 bin sığınmacının yaşadığı tahmin ediliyor.


AA