BSP'de Stanişev dönemi bitti

5 Temmuz 2014 Cumartesi |

İktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Bulgar Sosyalist Partisi'nin (BSP) lideri Sergey Stanişev, parti genel başkanlığından istifa etti.

Avrupa Parlamentosu (Ap) seçiminde partisi BSP'nin büyük oy kaybına uğraması nedeniyle parti içi eleştirilere maruz kalan Stanişev, liderliği bıraktığını ancak siyasetten çekilmediğini belirtti.

"Kaçmıyorum ve sorumluluktan da kaçmayacağım. Bugün değişime ihtiyacımız var. Aynı zamanda da kamuoyunun güven duyduğu parti olmamız için aldığımız kararlarda birliğe ve sürekliliğe ihtiyacımız var" diyen Stanişev, her siyasetçi gibi hatalar da yaptığını ancak her zaman vicdanının temiz kaldığını söyledi.

BSP'nin 27 Temmuz'da yapılacak kongresinde seçilecek yeni genel başkana destek olacağını belirten Stanişev, Bulgaristan'ı değiştirmek için partisinin erken genel seçimler öncesinde "yeni enerjiye ve ufuklara" ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Avrupa'da 25 Mayıs'ta yapılan Ap seçimlerinde milletvekili olan Stanişev,Brüksel'e gitmeyeceğini açıklamış ancak koalisyon ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin (HÖH) erken genel seçim talep etmesi üzerine kararından vazgeçmişti.

Bulgar parlamentosunda temsil edilen siyasi parti liderleri daha önce, erken seçimin 5 Ekim'de yapılması, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in 6 Ağustos'ta yayımlayacağı kararnameyle de hükümetin feshedilerek, ülkeyi erken seçime götürecek geçici hükümet oluşturulması konusunda anlaşmaya varmıştı.


AA