Koca Yusuf'un Köyü Karalar

6 Temmuz 2014 Pazar |

Dünyaca ünlü Türk pehlivan Koca Yusuf, Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinde ücra bir köy olan Karalar köyünde doğdu. 

Atlas okyanusunun derinliklerinde hayatını kaybeden Koca Yusuf'un bir mezarı yok ancak, Karalarlı hemşehrileri sayesinde bir anıt mezarı var. Anıt mezar Karalar köyünün merkezinde, yeşil bir parkın içinde bulunuyor. Mezar, efsane pehlivanın hatırasına sahip çıkan köy halkının katkılarıyla yapıldı. Mezar taşında Koca Yusuf'un bir resmi de var. Resmin altındaysa bölge halkı pehlivana duyduğu saygıyı yazıya dökmüş. 

Anıt mezarın hemen yanında 450 kiloluk bir taş var. Bu taş, Koca Yusuf'un müsabakalara hazırlanmak için köyde idman yaparken kullandığı taş. Köy halkı, pehlivan Koca Yusuf’u vefatının üzerinden 116 yıl geçmesine rağmen, unutmuyor. Köy sakinlerinden Mehmet Sabri Bey, Koca Yusuf'un hayatı hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıklarını vurguladı. Mehmet Sabri Bey şu ifadeleri kullandı: "Biz bu toprakların insanlarıyız. İsmim Mehmet Sabri. Yaşım 58. Koca Yusuf için çok bilgilerimiz yok. Neden derseniz, Bulgaristan Türklerinin tarihi, bizim yaşadığımız dönemlerde fazla takip edilmemiş. Yaşlılardan bazı şeyleri duyduk, bugünlere kadar koruduk. Koca Yusuf sadece Karalar halkının gururu değil, tüm Bulgaristan Türklerinin gururudur."

Koca Yusuf adına güreşler de düzenleniyor


Pehlivanın doğduğu ve şu an sadece yıkıntıları kalan evin müze yapılması için çalışmalar sürüyor. Karalar köyünün sembolü Koca Yusuf'un doğduğu köyde yaşayan hemşehrilerinin gayretleriyle düzenlenen güreş müsabakaları ile Koca Yusuf'un adı da yaşatılıyor. Karalar köyü muhtarı İsmail Ebazer de şu ifadeleri kullandı: "Koca Yusuf için güreşler düzenliyoruz iki yıldır. Bu sene 3.’sünü düzenleyeceğiz 7 Eylül’de. Allah nasip kısmet ederse evini restore edeceğiz. Müze yapacağız. Köyümüz için iyi bir gelişme olacak. Hareketlilik olacak. Merak da çok, gelenler de çok. Türkiye’den çok ziyaretçimiz geliyor."
Karalar Köyü pehlivan ağası Mustafa Osman da şu şekilde konuştu: "Kısmet oldu, bu Koca Yusuf’un köyünde pehlivan ağası olduk. Güreşe çok meraklıydık. Bu törenleri yaparak, Koca Yusuf’u analım istedik. Şumnu bölgesi Karalar köyü Çerna’da nasip kısmet oldu ağalık bana. Beş arkadaş oturduk, pehlivanlara en çok ücreti verecek olan pehlivan ağası olacak. Arttırma yapıldı, kısmet benimmiş. Ben en büyük arttırımı yapmışım, bana teslim ettiler ağalığı. 14 sene için Koca Yusuf ağası benim."
Deliorman’ın efsanevi pehlivanı Koca Yusuf için doğduğu Hitrino Belediyesi'nde muazzam ve güzel bir heykel de yapıldı. 2011 yılında bu heykelin açılışını ise, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptı. Şeytancık beldesinin meydanında bulunan heykel, ata sporu güreşi dünyaya duyuran pehlivanın gücünü simgeler nitelikte. Heykel 4 metre yüksekliğinde ve 8 ton ağırlığa sahip. Heykeldeki imzaysa Behçet Danacı'ya ait. Heykeltraş Behçet Danacı, Koca Yusuf eseri hakkında şu ifadeleri kullandı: "Şimdi Koca Yusuf, bizim bölgemizin -biliyorsunuz ben de bu bölgedenim- sembolümüzdür. Koca Yusuf tüm halkımız için büyük gurur kaynağı. Başarıya ulaşan ve halkı gururlandıran güçlü bir adam. Böyle güçlü bir pehlivanı bu hale getirmek biraz zordu, tabi sanatsal taraftan. Fakat sonuçta gördüğünüz gibi, heykelin belli bir gücü, bir duruşu bu meydanda gözüküyor." Mermer taşı Türkiye'den getirilen heykel tam 8 ayda tamamlandı.
Dünyada "Bir Türk gibi kuvvetli" olmak deyimini yeniden dolaşıma sokan Koca Yusuf'un doğup büyüdüğü topraklar, büyük pehlivanın anısını yaşatmaya devam ediyor.Deliormanlı pehlivanların hikayesini duyanlar, Koca Yusuf'un anıt mezarını ve heykelini ziyaret etmek için onun doğduğu toprakları ziyaret ediyor.


Sevda Dükkancı I TRT