Türkiye, Bulgaristan'dan 'Altın Göl'ün kaldırılmasını istiyor

8 Temmuz 2014 Salı |

    Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Bulgar makamlarının gümrük kapısında 'Altın Göl' olarak bilinen “dezenfekte uygulaması”nın kaldırılması için Haskovo Valisi Bölge Kadir Isov'la görüştü.

    ETSO'dan yapılan yazılı açıklamada, komşu ülke Bulgaristan’ın geçen yıl kaldırdığı Türkiye’den giriş yapan araçların dezenfekte edilmesi uygulamasının yeniden başlamasıyla, giriş yapan araç başına her girişte 3 Euro ücret talep edilmesinin gerek Türk vatandaşları, gerekse işadamlarını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekilerek, “Konuya ilişkin, Odamıza iletilen şikayetler neticesinde, odamız birtakım girişimlerde bulunup, uygulamanın iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilediğini Bulgaristan tarafındaki makamlara dile getirmiştir. Haskovo Valiliği, Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası, Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu ve Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu ile yapılan resmi yazışmalarda, uygulamanın yeniden ele alınmasının her iki taraf için de faydalı olacağı bildirilmiştir” denildi.
   

Yazışmaların ardından konunun bizzat takibini yapmak üzere, ETSO'nun Bulgaristan’da samimi ilişkiler içerisinde bulunduğu Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yancho Yanev’in de girişimleri ile 7 Temmuz 2014 tarihinde, Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt'un Haskovo Bölge Valisi Kadir Isov ile konuya ilişkin bir görüşme gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada şunlara yer verildi:
    “Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan’ın da eşlik ettiği ziyarette, Haskovo Valisi Kadir Isov, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bu ziyaretlerin her zaman ilişkileri sıcak tuttuğunu hatırlattı.
    'Altın Göl' olarak bilinen uygulamanın iki ülke arasındaki ilişkileri geriye götüreceğini ifade eden Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, uygulamanın yakın zamana kadar sadece Kapıkule Gümrük Kapısı’nda gerçekleştirildiğini, fakat son günlerde Hamzabeyli’de de başlatıldığını ifade etti.
    'Dezenfekte Uygulaması'na ilişkin yapılan yazışmaların kendilerine ulaştığını ve konuya ilişkin girişimleri başlattığını ifade eden Haskovo Valisi Kadir Isov, 'İlgili yazınızın geçtiğimiz hafta tarafımıza ulaşmasını takiben, yazıyı, uygulamanın kendilerine bağlı olarak yapıldığı Bulgaristan Tarım Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’na ilettik. Aynı zamanda Sayın Bakanlarımızla geçtiğimiz hafta bir araya geldiğimiz resmi toplantılarda da bizzat dile getirdim. Konu ile ilgili tekrar bir değerlendirme yapılacak, üzerinde çalışılıyor ve bizler de Bakanlıklardan cevap bekliyoruz. Cevap gelir gelmez sizlere resmi yazı olarak bildireceğiz' şeklinde ifade etti.
    Aynı konuyu Edirne Valiliği’nin de dile getirdiğini belirten Isov, her iki ülkenin hem turistik hem de ticari ilişkilerinin zarar görmemesi adına çalıştıklarını, bunu zedeleyecek uygulamaların tabiki gözden geçireleceğini ifade etti.
    Haskovo Valisi Kadir Isov, aynı zamanda Kapıkule Gümrük Kapısı’dan sonra, Svilengrad’dan itibaren, bir otoban inşası çalışmasının başlatıldığını ve kısa zamanda tamamlanmasının planlandığını, Avrupa Birliği’nin de bu çalışmayı istediğini ve takip ettiğini ifade etti. Özellikle yaz döneminde gurbetçilerin, Türkiye’ye giderken Bulgaristan üzerinden geçtiğini hatırlatan Isov, “Bu uygulama hem gümrüğü, hem trafiği, hem Türk hem de Bulgar vatandaşlarını rahatlatacak”dedi.
    Haskovo Valisi Kadir Isov, Bulgar Gümrüğü’nde yeni başlatılan bir çalışma hakkında da bilgi verdi. Gümrükte yapılmasına başlanan “Üç Ülke Birlik Merkezi” nin, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’ın buluşma noktası olarak planlandığını ifade etti. 'Ülke yetkilileri olarak toplantılarımızı bu Merkez’de yapabileceğiz. Aynı zamanda bu Merkez sıcak problemlerin üzerine gitmek ve görüşmek için de her üç ülke için fırsat yaratacak' dedi.


Ajans Bg