Bulgaristan, AB Dışişleri Bakanı Adayını Açıkladı

6 Ağustos 2014 Çarşamba |

Bulgaristan, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak İnsani Yardım ve Krizlere Müdahaleden sorumlu AB Komiseri Kristalina Georgieva'yı aday gösterdiğini açıkladı.
Bulgaristan'da 5 Ekim'de gerçekleştirilecek erken parlamento seçimlerine kadar görev yapacak teknokrat hükümetin Başbakanı Georgi Bliznaşki, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak Kristalina Georgieva'yı aday gösterdiğini açıkladı.
İnsani Yardım ve Krizlere Müdahaleden sorumlu AB Komiseri Kristalina Georgieva için "Güçlü adayımız var. En iyisi için mücadele ediyoruz ve kazanma şansımız büyük" diyen Başbakan Bliznaşki, ülkedeki tüm siyasi kesimlere çağrıda bulunarak Georgieva'nın adaylığına destek konusunda birleşmelerini istedi.
Dışişleri Bakanı Danail Mitov ise Georgieva'nın şimdiye kadar icra ettiği İnsani Yardım ve Krizlere Müdahaleden sorumlu AB Komiseri görevi nedeniyle reklama ihtiyacı olmadığını belirterek, Georgieva'nın dünya liderlerini tanıdığını ve AB'nin nasıl çalıştığını da iyi bildiğini vurguladı.
Bulgar gözlemciler, Georgieva'nın İtalya Dışişleri Bakanı Federika Mogerini ve Polonya Dışişleri Bakanı Şikorski gibi güçlü rakiplerinin olduğunu kaydederek, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Georgieva'yı desteklediğine vurgu yapıyor.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kasım ayında görevi bırakacak ve yerine seçilecek aday eylüle kadar belirlenmesi gerekiyor.
AA