Bulgaristan ile Türkiye arasında kurulması planlanan doğalgaz hattı

24 Ağustos 2014 Pazar |

Bulgaristan ile Türkiye arasında kurulması planlanan doğalgaz hattı konusunda, iki ülkenin Enerji Bakanlıkları uzmanlarından oluşan heyetler, Sofya'da çalışma toplantısı gerçekleştirdi.

Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Yardımcısı Anton Pavlov, Türk tarafıyla görüşmelerin ülkesinin doğalgaz tedarikinin çeşitlendirilmesi konusunda atılan önemli adımlardan biri olduğunu söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, toplantıda iki ülke arasında kurulacak doğalgaz bağlantısının teknik parametreleri ve finansmanının ele alındığı duyuruldu.

Hattın Bulgar tarafındaki güzergahı inşa edecek Bulgartransgaz Şirketinin Genel Müdürü Kiril Temelkov, iki ülke arasında kurulacak doğalgaz bağlantısıyla ilgili ön hesaplamaların görüşüldüğünü, projeyle ilgili ilerlemenin ise yıl sonuna kadar beklendiğini kaydetti.

Temelkov, Türk tarafıyla yaptıkları önceki görüşmelerde teknik detaylar ve parametreler üzerinde varılan anlaşmalarda değişiklik olmadığını vurgulayarak, halihazırda projenin bir sonraki aşamasına geçilebilmesi için detayların netleştirildiğini ifade ettti.

Temelkov, Türkiye ve Yunanistan'la kurulacak doğalgaz bağlantılarının ülkesine alternatif kaynak kullanma imkanları sağlayacağını kaydederek, "İki ülke arasındaki interkonektör gaz bağlantısı için projenin çalışma modeli, Bulgaristan'dan Türkiye'ye ve Türkiye'den de Bulgaristan'a gaz tedarikinin çift yönlü bağlantı olarak görülmesi gerekiyor" dedi.

İki ülke arasında kurulacak doğalgaz hattıyla ilgili ortak çalışma grubunun bir sonraki toplantısının önümüzdeki Eylül ayının sonunda Türkiye'de gerçekleştirileceği bildirildi.

Doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını Rusya'dan sağlayan Bulgaristan, Ukrayna'daki gelişmelerden dolayı gazın kesilmesinden endişe duyuyor ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu komşularıyla doğalgaz hatları kurarak alternatif kaynaklar oluşturmak istiyor.


AA