Bulgaristan: 'Rusya bizim için tehdit'

27 Ağustos 2014 Çarşamba |

"Vizyon 2020: NATO ve Avrupa Savunmasında Bulgaristan'ın Yeri" başlıklı rapora göre, Bulgaristan, Avrupa-Atlantik topluluğunun en yoğun risk ve tehditlerinin olduğu yerde bulunuyor ve bu riskle tehditlerin orta ve uzun vadede azalması beklenmiyor.

Rusya'nın eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki etkisini artırma girişimlerine ve bu bağlamda Ukrayna krizine işaret edilen raporda, "Rusya Federasyonu'nun özellikleri ve devlet yapısı göz önünde bulundurulduğunda bu gelişmeler Bulgaristan ve NATO için ciddi tehdit oluşturuyor" ifadesi kullanıldı.

Hibrit savaşın oluşturduğu tehditler

Özel güçlerin, istihbarat görevlilerinin ve yerel güçlerin birlikte, gizli biçimde kullanılmasıyla yürütülen hibrit savaşın Bulgaristan'ın karşı karşıya bulunduğu en büyük tehdidi oluşturduğu belirtilen rapora göre, Kiev, AB, ABD ve NATO ile Moskova arasındaki cepheleşme, Bulgaristan'ın ekonomisini ve enerji güvenliğini olumsuz etkileyerek ülkenin savunma gücünü azaltıyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki krizlere de değinilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Suriye'deki bunalım, Irak'ta iç savaş çıkma tehlikesi, İsrail ile Hamas arasındaki silahlı çatışmalar, Lübnan, Libya, Mısır ve Cezayir'deki durum Bulgaristan, NATO ve AB'nin güvenliği için sürekli tehdit oluşturuyor."

Raporda, sığınmacı akınları ile ülkeye terörist örgütlerin temsilcilerinin girebileceği vurgulandı.
Raporda ayrıca Batı Balkanlar'ın NATO ve AB entegrasyon sürecinin yavaşlaması da potansiyel güvenlik riski olarak gösterildi.

Yeni silahların alımı

Raporda, eskiyen Rus yapımı MiG savaş uçaklarının yerine yeni uçakların alınması, Deniz Kuvvetleri'nin kullandığı E-71 tipi firkateynlerin onarım ve silahlarının yenilenmesi, Kara Kuvvetleri'ne yeni zırhlı araçların ve Ukrayna'daki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda uzun menzilli füze sistemlerinin alınması önerildi.

Raporun hazırlamasında aktif rol oynayan geçici teknokratlar hükümetinin Savunma Bakanı Velizar Şalamanov, basına yaptığı açıklamada, savunmaya ayrılan paranın büyük bir bölümünün yeni silahlar için harcanması gerektiğini belirtti.

Rapor, onay için hükümete bağlı Güvenlik Konseyi'ne sunulacak ve onaylandıktan sonra 4-5 Eylül'de Galler'de düzenlenecek NATO toplantısında tanıtılacak.


AA