Bulgaristan ve Polonya Menşeli Mensucata, "Önlemleri Etkisiz Kıldığı Gerekçesiyle" Soruşturma

11 Ağustos 2014 Pazartesi |

Ekonomi Bakanlığı, Bulgaristan menşeli sentetik flament ipliklerinden dokunmuş mensucat ile Bulgaristan ve Polonya menşeli sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat ithalinde, sözkonusu ürünlere yönelik bazı ülkelere karşı uygulanan önlemlerin etkisiz kılındığı gerekçesiyle soruşturma açtı.

Ekonomi Bakanlığı'nın İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde Güney Kore, Çin, Tayland, Malezya ve Çin Tayvan'ı menşeli "sentetik filament ipliklerinden dokunmuş mensucat"ın ithalinde, 2002'de ülke ve firma bazında değişen oranlarda dampinge karşı önlemler yürürlüğe konduğu vurgulanarak, 2008'de tamamlanan nihai gözden geçirme soruşturması kapsamında anılan önlemlerin devamına karar verildiği belirtildi. Tebliğe göre çeşitli sektör temsilcileri tarafından yapılan başvurularda anılan eşyanın ithalatında uygulanan önlemlerin, önleme tabi ürünlerin Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye ihraç edilmesi suretiyle etkisiz kılındığı iddiası üzerine harekete geçen Bakanlık, inceleme başlattı. Tebliğe göre yapılan inceleme sonucunda yeterli bilgi, belge ve delillerin mevcut olduğu anlaşıldığından, Bulgaristan menşeli söz konusu ürün için İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nca, önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma açmasına karar verdi. Soruşturma, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

-SENTETİK VEYA SUNİ DEVAMSIZ LİFLERDEN DOKUNMUŞ MENSUCAT-

Tebliğde Çin menşeli "sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat"ın ithalinde, 2001 yılında dampinge karşı önlemin yürürlüğe konduğu bildirildi. Daha sonra gerçekleştirilen nihai gözden geçirme soruşturmaları kapsamında 2007 yılında anılan önlemin devamına karar verildi.

Çeşitli sektör temsilcileri anılan eşyanın ithalatında uygulanan önlemlerin, önleme tabi ürünlerin Bulgaristan ve Polonya üzerinden Türkiye'ye ihraç edilmesi suretiyle etkisiz kılındığı iddiası ile Bakanlığa başvuruda bulunduğuna dikkat çekilen tebliğde mezkur önlemlerin etkisiz kılındığına ilişkin iddia ve bulguların değerlendirildiği ifade edildi. Tebliğe göre yapılan inceleme sonucunda yeterli bilgi, belge ve delillerin mevcut olduğu anlaşıldığından, Bulgaristan ve Polonya menşeli söz konusu ürün için İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nca, önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma açılmasına karar verildi. Soruşturma, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.


Anka