Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev: 'İlişkilerimiz güçleniyor, gelişiyor ve derinleşiyor'

29 Ağustos 2014 Cuma |

Cumhurbaşkanı Rosen Plevniyev, Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinde son yıllarda artan ivmeye vurgu yaparak "İlişkilerimiz güçleniyor, gelişiyor ve derinleşiyor. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde de bu ivmenin devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Plevniyev, cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılmak için geldiği Ankara'da, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de ilk defa bir cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin önemine işaret eden Plevniyev, şöyle konuştu:

"Türkiye'de son derece demokratik bir sürece sahne olduk. Hem Sayın Abdullah Gül, hem Sayın Recep Tayyip Erdoğan hem de Ahmet Davutoğlu Bulgaristan'ı çok iyi biliyorlar. Yeni dönemde de gelişmekte olan ilişkilerimizin aynen devam edeceğine inanıyorum. İlişkilerimiz güçleniyor, gelişiyor ve derinleşiyor. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde de bu ivmenin devam edeceğine inanıyorum."

İki ülkenin stratejik partner ve NATO üyesi olduğunu belirten Plevniyev, son yıllarda ikili ilişkilerde özellikle ticaret alanında büyük ilerleme sağlandığını kaydetti. Karşılıklı yatırımlarla ticaret hacminin 5 milyar dolara çıktığını söyleyen Plevniyev, hala mevcut potansiyelin tam olarak hayata geçirilemediğini ve gelecek yıllarda bu potansiyelin de kullanılacağına inandığını ifade etti.

TAP projesi


Azerbaycan'ın Şahdeniz-2 havzasından çıkarılacak doğalgazı, Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesinin Bulgaristan için büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Plevniyev, şunları söyledi:

"TAP, tüm ülkeler için çok stratejik bir proje. Bulgaristan için de çok önemli çünkü gaz kaynağımızı çeşitlendirmek istiyoruz. 23-24 Eylül'de Bakü'de Azerbaycan, Türkiye, Yunanistan ve daha birçok ülkenin lideriyle bir araya geleceğiz. Azeri arkadaşlarımızla anlaşmamızı yaptık, onlardan gaz alacağız."
AA