HÖH milletvekilleri İzmir'de konuştu: 'Kendimizi anlatamıyoruz'

25 Ağustos 2014 Pazartesi |

5 Ekim'de gerçekleştirilecek erken genel seçimler öncesinde İzmir Bal-Göç Derneği'ni ziyaret eden HÖH milletvekilleri, partilerine yönelik sosyal medyadaki eleştirerden şikayetçi oldu. HÖH vekilleri, Bulgaristan'da önemli işler yaptıklarını ancak bunları halka anlatamadıklarını belirtti. 
Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekillerinden bir heyet İzmir Balgöç'ün daveti üzerine 16.08.2014'te İzmir'e geldi.Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezi'ndeki toplantının öncesinde Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla'yı ziyaret eden vekiller, İzmir'deki Bulgaristan göçmenleriyle buluştu. 
     Toplantının açılışını yapan İzmir Balgöç Genel Başkanı Sayın Fahriye ERSOY, öncelikle milletvekillerinin davetine icabet etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. "Sizleri buraya davet etmemizin temel nedeni,üyelerimizin bir kısmının sosyal medyada hakkınızda çıkan yazılardan rahatsız olması.Özellikle meclisten geçmeyen asimilasyon suçlularının cezalandırılmasını ön gören kanunun zaman aşımının kaldırılması ile ilgili eleştiriler,bunların aslının bizzat sizlerden öğrenilmesi isteğidir.Ne yazık ki ben de-konuyla hiç ilgim olmadığı halde- kendimi bu eleştirilerin içinde buldum.Üyelerimizin size yöneltmek istediği sorular var, sizleri onlarla görüştürmek istedik. Bizler Bulgaristan'da yaşanan her tür gelişmeyi yakından takip ediyoruz,bir bütünün parçalarıyız" dedi.
     HÖH Milletvekilleri Erdinç HAYRULLAH, Çetin KAZAK, Hüseyin HAFIZOF ve eski milletvekili Ahmet HÜSEYİN söz aldılar.Çetin KAZAK, Sosyal medya üzerinden kendilerine karşı bir karalama politikası yürütüldüğünü, bu yazıların asılsız olduğunu belirtti.Bu yazıların partilerinin verdiği mücadeleye karşı yazıldığını ve bu iddiaları ıspatlamak için geldiklerini söyledi.Komünizm Rejiminden Zarar Görmüşler Derneği'nin asimilasyon cezalarını da kapsayan ceza kanununda değişiklik isteği olduğunu,mecliste bu öneriyi gördüklerinde sevindiklerini belirtti."Komünist Parti red cevabı verdi ama bizim önerimizle bu teklif kabul edildi. Hem GERB hem Sosyalist Parti siyasi oyunlar oynadı. GERB sözde bu kanunun geçmesini destekliyor gibi görünüyor ama aslı öyle değil. Ticaret amacı güdülüyor. GERB' in en önemli isimleri bu konuyu ticaret konusu yaptı, samimi değiller" dedi.
     Oylamalarda bazıları oy kullanmadı. 2. gün yine gündeme geldi. Hukümette bakan değişikliği kararı gündeme geldi. GERB yine bu konulardan önce bu konuyu tartışalım, dedi. Biz bu derece önemli gündem varken, diğer gündemi sonraya alırız, dedik. GERB yine oyun peşindeydi. Sosyalist Parti Grubu salonu terk etti. Yeterli katılımcı olmadığı için de karar alınamadı, toplantı bozuldu. Bazı kişiler bu konuyu kullanıyor. Zaten bizi sevmiyorlar.Sosyal Medyada çeşitli sayfalar açıp partimize karşı bir politika sürdürüyorlar." dedi.
    ERDİNÇ HAYRULLAH:"Çetin Bey çok nazikçe anlattı.Biz ulusal Avrupa partisiyiz.Dünya çapında bir sol parti nasıl özelliklere sahip bilirsiniz, maalesef Bulgaristan' da solcular öyle değil, kucaklayıcı değil. Biz başarılı olacağımıza inanıyoruz.Sosyal medyada art niyet var. Mecliste görüp bizi adım adım izleyenler bile sosyal medyada yanıltıcı davranabiliyor.Biz, eleştirilere daha etkili cevap verebilirdik,en büyük eksiğimiz belki de bu.Biz kendimizi savunma yoluna gitmedik.Kendimizi daha iyi anlatma yoluna gitmedik.Bu eksiğimizi artık gidereceğiz,kendimizi gerektiği gibi halkımıza anlatacağız" dedi
     Katılımcılar vekillere sorularını ve beklentilerini yöneltti.Bulgaristan Türklerinin tarihinin net olarak belirlenmesi ve yazıya geçirilmesi talep edildi.Özellikle genç katılımcılar Bulgaristan'da gençleri karamsar ve heyecansız bulduklarını dile getirdi ve bunun aşılmasını istedi.
     Toplantıya katılan Belene mahkumları ceza yasasının Bulgaristan meclisinden geçmemesinden derin bir üzüntü duyduklarını dile getirdiler,doğrusunu öğrenmekten memnuniyetlerini ifade ettiler.Yine de seçilecek milletvekillerinin eski acıları unutmamasını talep ettiler.
     Üzerinde durulan bir konu da İzmir'den çıkan oyların çok uzak yerlerden milletvekillerine gitmesiydi."İzmirli Bulgaristan göçmenleri İzmir'den bir milletvekili adayı gösterilmesini istiyor" önerisine yanıt netti.Bulgaristan anayasasına göre çifte vatandaşların aday gösterilemeyeceği söylendi.Seçilen milletvekillerinin Türkiye'yi ,İzmir'i daha sık ziyaret edeceği belirtildi.
    Bir katılımcının "TKZS yerine Gönüllü Tarım Kooperatifi kurulacak mı" sorusunu yanıtlayan Erdinç HAYRULLAH:"Bahsettiğiniz sorun daha çok Kırcaali'de var.Kooperatif kelimesi halkımızda Komünist dönemden kalan yanlış bir algı yaratıyor.Eski zaman brigadirlerini anımsatıyor ve güven sorunu yaşatıyor insanlarda, bunu oturtamıyoruz. Toprakla ilgili çeşitli çalışmalarımız olacak,belki ileride çalışılmayan topraklara vergi uygulama yoluna gidilebilir.Toprakların kiraya verilmesi,işletilmesi şart.Toprağın statüsünün olması gerekiyor.Biliyorsunuz,Avrupa devamlılık istiyor.5-10 yıl aynı toprak işlenmeye devam etmeli.Topraklarımız dağınık veya mirasçıları arasında birlik yok, bu durumu aşabilirsek,toprağımıza statü kazandırabilirsek Avrupa da destekliyor,dedi.Göç edenlerin topraklarına sahip çıkmaları için 21 yıl devam eden süre sonlandı ve sahiplenilmeyen topraklar belediyelere devredildi.Bu toprakları -zaman aşımı olmasına rağmen-belediyelerden satın alabilirler,bunu da duyurmuş olalım"dedi.
AHMET HÜSEYİN:"Bulgaristan' da yaşam zor. Türkleri sevmiyorlar. Sosyal medyada çok ağır eleştiriliyoruz. Buraya gelen kardeşlerimiz çok çekti, ama biz de çok çektik. Buradaki gençler bize düşmanlık yapan yazıları okuyup kendince yorum çıkarıyor. Gençler öyle duruma geliyor ki Türk partileri seçilmesin. Oyunu anlıyorsunuz değil mi? Türk insanımız Bulgaristan' da her hizmeti Türk milletvekillerimizden istiyor. Biz azınlığız, kahraman değiliz. 36 milletvekili yetmiyor, güçlü değiliz.
     176 milyonluk destek Türk belediyelere gitti. 2001-2009 arasında 250 köye hizmet götürdük. Amacımız 500 köye destekti,yapamadık. Boyko Borisof' un açıkça "ben Türkleri yönetimden indirmeye geldim" dediği bir ülkede ayakta kalmaya çalışıyoruz" dedi. Ezildiklerini, güçlerinin yetmediğini söyledi. Bulgaristan' da sağlık konusunda büyük sorunlar olduğunu belirtti.
Hüseyin HAFIZOF: "Bu topluluk için şükranlarımı sunuyorum, hassasiyetinize hayranım. Sizler heyecanımıza heyecan katıyorsunuz. Biz HÖH olarak attığımız her adımdan eminiz, hesap verebiliriz. Sadece kendimizi az anlatıyoruz, bu da özeleştirimiz" dedi. Hem kendisine hem davalarına büyük bir saldırı olduğunun altını çizdi. Davaya hainlik yapmakla suçlanmak bir dava adamını derinden üzeceğini belirtti. Ceza tasarısı ile ilgili yanlış yaptıklarına dair çıkan yazıların kesinlikle gerçekliğinin olamayacağını dile getirdi. Biz alkış peşinde değiliz dava için canı gönülden mücadele veriyoruz. Davanın her hususu bizim için aynı derecededir, bu davaya adanmışlık içindeyiz, dedi. Sizin buradaki varlığınız bize büyük güç veriyor"dedi.
Toplantıda Türkiye'deki partilerin hepsi bizim için bir,hangi partideyseniz,o partide güçlenin,mesajı verildi.Önceki dönemlerde AKP'nin HÖH'ü desteklemediğine dair yanlış ifadeler var,son görüşmelerden sonra içimiz rahat,çok güzel gelişmeler olacağına yürekten inanıyoruz,dedi.
Türkiye'de seçimlerde 126 sandık açacaklarını ve destek beklediklerini yinelediler.Heyete teşekkür ve başarı dilekleriyle toplantı sona erdi.
     176 milyonluk destek Türk belediyelere gitti. 2001-2009 arasında 250 köye hizmet götürdük. Amacımız 500 köye destekti,yapamadık. Boyko Borisof' un açıkça "ben Türkleri yönetimden indirmeye geldim" dediği bir ülkede ayakta kalmaya çalışıyoruz" dedi. Ezildiklerini, güçlerinin yetmediğini söyledi. Bulgaristan' da sağlık konusunda büyük sorunlar olduğunu belirtti.
 Bal-Göç