'Mavi Dil' Kurbanlık satışlarını etkileyecek

25 Ağustos 2014 Pazartesi |

Bulgaristan'da giderek yaygınlaşan Mavi Dil hastalığının kurbanlık satışlarını etkilemesinden endişe ediliyor.  

Tarım Bakanlığı, hastalığın görüldüğü illeri karantina bölgesi ilan ederek, buralarda hayvan alışverişi ve taşınmasını yasakladı. Bakanlık, şu ana kadar ülkede 3 bin 500 civarında koyunun telef olduğunu duyurarak, besicilere tazminat ödenmesi için Avrupa Komisyonu yetkilileri ile görüşüleceğine söz verdi. Ülkede sadece 6 il hastalıktan etkilenmedi.

Hasköy (Haskovo) iline bağlı Golobradovo köyünde oturan çiftçi Aptülazim Mustafa, halkın kurbanlık için koyunları tercih etmediğini, sebebin ise Mavi Dil hastalığı olduğunu söyledi. 90 koyundan 10'u telef olan besici, "Devletin ilaçları parasız vermesi gerekiyor. Bu tür durumlar için de bütçe ayırmalı." şeklinde konuştu.

HASTALIKLA MÜCADELE İÇİN YETERİNCE VETERİNER YOK

Sliven şehrine bağlı köylerde koyun ve keçi besicileri, Mavi Dil hastalığından hayvanlarını kurtarmak için çabalıyor. Bunlardan biri de Novaçevo köyü muhtarı İsmail Hasanov. Toplam 200 koyundan birçoğunun hastalandığını ve öldüğünü belirten Hasanov, "Veterinerimiz Osman Kallenci sayesinde biraz önlem aldık. Şuan koyunlarımızı barındıkları yerlerde dezenfekte ediyoruz. Hastalanan koyunlara antibiyotik veriyoruz ve ateş düşürücü kullanıyoruz. İlaçlanan koyunlara sinekler, 3 hafta boyunca yanaşamıyor." dedi.

Sliven'de özel veterinerlik yapan Dr.Osman Kallenci ise ilk kez bölgede böyle bir hastalığa rastlandığına dikkat çekerek, "Hastalık şu anda ülkede 28 ilden 22'sine yayılmış durumda. Bu yıl devlet, özel veterinerlerle anlaşma yapmadı." diye konuştu.

Bulgaristan genelinde 2 bin özel veteriner olduğunu paylaşan Hasanov, devletin veteriner sayısını yetersiz buluyor. Hasanov,''Bu yıl hayvanlara gerektiği kadar ve zamanında aşı yapılmadı. Para biriktirelim derken hayvan besicileri başına iş açtı. Hastalığın çıkmasıyla karantinaya alınıp iyileştirmeye çalışılacaktı. Devlet özel veterinerleri devre dışı bıraktı. Bu nedenle de yeterli kadro olmadığından hastalık kısa zaman içinde hızlı yayıldı." dedi.

AŞI SAĞLIKLI HAYVANLARA UYGULANACAK

Bulgar Gıda Güvenliği Ajansı Başkan Yardımcısı Radoslav Karabadjakov, hayvanlarda görülen Mavi Dİl'in önlenebilmesi için yaklaşık 5 milyon adet aşı gerektiğini açıkladı. Söz konusu aşılar için gerekli olan kaynakların, 3 Eylül tarihinde Avrupa Komisyonu yetkilileri ile masaya yatırılacağını ifade eden Karabadjakov, aşıların ise aynı ay sonuna kadar gerçekleştirilecek kamu ihalesi sonucu yapılacağını ifade etti. 

Aşılar ile ilgili kaynağın yarısının Bulgaristan bütçesi tarafından sağlanması, diğer kısmının ise Avrupa Birliği tarafından karşılanması öngörülüyor. Eylül ayı içinde yapılması planlanan aşının, sağlıklı hayvanlara uygulanacağı, ilkbahar mevsiminde ise diğer küçük hayvanlara uygulanması bekleniyor.

Sinekler aracılığıyla bulaşan ve genellikle koyunlarda görülen Mavi Dil hastalığı nedeniyle, Temmuz ayı sonunda Haskovo ve Kırcali'den Mavi dil hastalığına yakalanan 25 ton ölü hayvan imha edilmişti. 


CHA