Milliyetçiler soruyor: 'Türkiye'den 200 bin oy gelirse...'

31 Ağustos 2014 Pazar |

Bulgaristan'da aşırı sağ çizgideki 13 siyasi parti ve hareketin bir araya gelerek oluşturduğu Vatansever Cephesi Koalisyonu'nun (NFSB-VMRO), 5 Ekim'de yapılacak erken genel seçimler öncesinde ülkedeki Türkler ve Türkiye karşıtı söylemlerinde artış görülüyor.
Vatansever Cephesi Koalisyonu'nun Eş Başkanı ve koalisyonun iki ana partisinden biri olan İç Makedon Devrimci Örgütü Partisi (VMRO) Genel Başkanı Vladimir Karakaçanov, Türkiye'de yaşayan ve çifte vatandaşlığa sahip Bulgaristan göçmenlerinin oy kullanmasını değerlendirirken, Türkiye'de daimi ikamet eden ve Türkiye'deki seçimlerde oy kullanan kişilerin "Bulgaristan'ın geleceğini belirlememesi gerektiği" söyledi.
Türkiye'de faaliyet gösteren Bulgaristan göçmenlerine ait sivil toplum örgütlerinin Türk Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye'nin istihbarat örgütleri tarafından idare edildiğini iddia eden Karakaçanov, Türkiye'den gelecek oylar nedeniyle seçimlerin adil olmayacağını savundu.
Merkezi İstanbul'da bulunan Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BulTürk) Başkanı Rafet Ulutürk ise Bulgaristan'da seçimler öncesinde aşırı milliyetçi grupların bu tür demeçlerine artık alıştıklarını kaydetti. Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'nin (Ab) en yoksul ülkesi olduğuna işaret eden Ulutürk, bu grupların yoksullukla mücadele edip, etnik ve dini ayrım yapmaksızın halkın refahını yükseltmeye yönelik çaba göstermek yerine aşırı milliyetçi fikirleri savunduğunu dile getirdi.
"Kamuoyu önünde söylenen, ucuz popülizm ürünü, ırkçılığa varan bu tür ifadelerin sahipleri milliyetçi olamaz" diyen Ulutürk, etnik ayrımcılık yapmadan tüm Bulgaristan vatandaşlarının ülkenin kalkınması için hep birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. Ulutürk, "Nerede yaşadıklarına bakılmaksızın Bulgaristan vatandaşları eşit haklara sahiptir" dedi.
Bulgaristan'daki siyasi gözlemciler, ülkede yapılan her seçim öncesinde aşırı sağ çizgideki oluşumların söylemlerinde ülkedeki etnik grupları hedef alarak, popülizm yaptıklarına ve bu şekilde düşük oy oranlarını yükseltme çabası içine girdiklerine dikkat çekiyor.
AA