Rusya Kırımlılara Kırım'ı Yasak Etmeye Devam Ediyor

10 Ağustos 2014 Pazar |

Kırım Haber Ajansı (QHA) Genel Koordinatörü ve Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Platformu Koordinasyon Kurulu üyesi İsmet Yüksel’e 5 yıl süre ile Kırım’a giriş yasaklandı. İsmet Yüksel, ailesi ile beraber Bayram tatilinden dönerken Kırım girişinde Rus sınır kontrol noktasında durduruldu.

İki buçuk saat bekletildikten sonra, hiçbir gerekçe gösterilmeden Yüksel’e 30 Haziran 2019 tarihine kadar Rusya’ya girişi yasaklayan belge sunuldu.

Sınır görevlileri, ilgili yasak kararının Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından alındığını ve Yüksel’in sınırı yasadışı yollarla geçmeye çalışması durumunda Rusya Ceza Kanununun 322.maddesine göre cezalandırılacağını bildirdi.

Kırım Taratlarına yapılan kanunsuzlukların bir yenisi eklendi

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov, QHA Genel Koordinatörü İsmet Yüksel’e Kırım’a girişin yasaklanmasını yorumladı. Refat Çubarov, ilgili yasağın, Kırım Tatarlarına karşı yapılan kanunsuzluğun yeni bir örneği olarak adlandırdı.

Çubarov kişisel Facebook sayfasında yazdığı iletide, “İsmet Yüksel, Kırım Tatar dil ve kültürünün yeniden doğuşu için çalışan en aktif sivil toplum eylemcilerinden biri olup Türkiye’nin Kırım Tatar diyasporası yardımı ile Kırım’da düzenlenen çocuk ve gençlik programları dahil olmak üzere birçok önemli projenin başlatıcısı ve yöneticisidir” diye yazdı.

Çubarov, İsmet Yüksel’in imzalamayı reddettiği belgenin yasadışı ve hakları ihlal edici olarak adlandırdı ve ilgili belgenin Yüksel’e verilmediğini belirtti.

İsmet Yüksel eşi ile beraber Ukrayna’nın anakarasına geri dönmek zorunda kaldı. Kız çocuğu ise, iki akrabası ile beraber Kırım’a yaya geçti.

İsmet Yüksel sosyal ağlarda şunu paylaştı: Hayatımın her anını adadığım vatan Kırım'a girişim Rusya tarafından 5 yıl yasaklandı. Öfkeli ve çok karışık duygular içerisindeyim.

...Kırım sınırında biricik kızım Canike ile göz yaşlarıyla vedalaşma anını hayatım boyunca asla unutmayacağım.

Yeni Balkan