Türkiye sandık başında

10 Ağustos 2014 Pazar |

Türkiye'de seçmenler Abdullah Gül'ün görev süresinin dolmasıyla boşalacak cumhurbaşkanlığı görevini üstlenecek ismi seçmek üzere sandık başında.

Seçimlerde 3 aday, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş yarışıyor.
Oy kullanma yeterliliğine sahip olan 52 milyon 894 bin seçmen var.
Adayların cumhurbaşkanı seçilebilmek için oyların yüzde 50'sinden bir fazla oy almaları gerekiyor. Aksi taktirde iki hafta sonra ikinci tur yapılacak.
2010'da yapılan anayasa değişikliğinin ardından cumhurbaşkanı ilk kez TBMM tarafından değil, halkoylamasıyla seçiliyor.
TSİ 21'e kadar yayın yasağı var.
Ancak YSK'nin kararıyla yayın yasağı kaldırılabilecek.
YSK, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde doğuda daha erken oy kullanmasına ilişkin düzenleme yapmadı.
Türkiye'de saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 17.00'ye kadar sürecek.
Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler sandık kurulu başkanı tarafından sayıldıktan sonra oy kullanabilecek.

İhsanoğlu: Kampanya eşit ve adil değildi

Oyunu İstanbul'da kullanan Ekmeleddin İhsanoğlu, gazetecilere önce oylarını kullanıp kullanmadıklarını sordu ve ''Ben her şeyden önce oyunuzu kullanmanızı istiyorum. Bu mukaddes bir görevdir'' dedi. İhsanoğlu, kampanyanın adil ve eşit olmayan şartlarda yürütüldüğünü belirterek, ''Ama biz milletimizin sağ duyusundan eminiz. Bizim temennimiz seçimin suhuletle dürüstlük içerisinde yürütülmesinde. Ancak sabahleyin aldığımız haberlerde, bazı sandık kurullarında, sandık görevlilerinin telefonları alıkoymadıklarını ve bazı vatandaşlarımızın seçmenlerin pusulayı mühürledikten sonra fotoğraflarını çektiklerini, arkadaşlarımız kaydetmiş. Biz bunlar için suç duyurusunda bulunacağız'' diye konuştu.

Demirtaş: Demokrasi mücadelesi bitmeyecek

Oyunu Diyarbakır'da kullanan Selahattin Demirtaş, 'sonuç ne olursa olsun demokrasi mücadelesinin bitmeyeceğini' söyledi. ''Bütün ötekileştirenler adına emeği, alın teriyle üretenler adına yeni bir başlangıçtır'' görüşünü dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti: ''Elbette ki çıkacak oyların oranları da bu sıçramanın niceliğini belirleyecektir. Ama nitelik olarak büyük bir sıçrama yaşamıştır Türkiye siyaseti. Bu seçimler bunun önemli bir aşaması oldu şimdiden sonuçlar herkes için hayırlı olsun. Yüzde 10 u çok daha fazla aşacağız. Oyumu halklardan ezilenlerden yana verdim. Kabin içerisinde kim ezilenden yanaysa çok da düşünmeye gerek yoktu."