Başmüftü Haci: "Yabancılara iyi davranmalıyız"

16 Eylül 2014 Salı |

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, ülkelerine gelen sığınmacılara iyi davranılması gerektiğini belirtti.
Haci, Bulgaristan Ulusal Radyosu'na (BNR)  yaptığı açıklamada, Bulgar toplumunun sığınmacılara daha sıcak davranması gerektiğini vurgulayarak, Başmüftülüğün geçen yıl 10 bin kişi için 200 ton gıda ve eşya yardımı topladığını bildirdi.
Pernik şehrine bağlı Kovaçevtzi kasabasında sığınmacı çocukların okullara kabul edilmemelerini kınayan Başmüftü Haci, "Yabancılara iyi davranmalıyız" dedi.
Bulgar gençlerin de yabancı ülkelerde hoş karşılanmak istediklerini hatırlatan Haci, her toplumun savaş ve vahşetten kaçan sığınmacılara iyi davranması gerektiğinin altını çizdi.
Kovaçevtzi'deki veliler, Afgan ve Suriyeli sığınmacıların çocuklarının "hastalık taşıyabilecekleri gerekçesiyle" kendi çocukları ile aynı okula gitmelerini reddetmişti.

Başmüftü Haci ayrıca, genel seçim öncesi kimi siyasilerin, aşırılık yanlısı gruplar konusunda spekülatif söylemlerde bulunduklarını belirtti. Bazı bölgelerde söz konusu grupların yasa dışı din eğitimi verdiklerine dair haberlere karşı çıkan Haci, ülkenin 21 bölge müftülüğüne gerekli teftişlerde bulunarak önlem almaları konusunda çağrı yaptı.
Balkanların tüm ülkelerini gezdiğini ve Bulgar toplumun aşırı görüşlerden uzak durduğunu kaydeden Haci, "Aşırılık yanlısı propaganda yapıldığına dair bilgiye rastlamış değilim. Dini açlık varsa yasal yoldan karşılanmalıdır" diye konuştu.
Politikacıların toplumsal sorunlara çözüm bulamadıkları sürece, özellikle gençler arasında beyin göçünün devam edeceğini belirten Haci, "Aralarında eğitimli Müslümanların da bulunduğu gençlerimizin kaçması iyi bir şey değil. Bıraktıkları boşluk mutlaka doldurulacak. Önemli olan yasal yollardan doldurulmasıdır" dedi.

AA