Türk derneklerinden Barekov'a tepki

17 Eylül 2014 Çarşamba |

Bulgaristan'da 5 Ekim'de gerçekleştirilecek erken genel seçimler öncesinde Sansürsüz Bulgaristan Partisi, Türkiye'deki Bulgaristan göçmenlerinin ülkeye gelerek oy kullanmasını engellemek amacıyla Türkiye sınırını kapatacağını duyurdu.

Sansürsüz Bulgaristan Genel Başkanı Nikolay Barekov, 1- 6 Ekim tarihleri arasında Kapıkule Sınır Kapısı'na giden yolu ulaşıma kapatarak Türkiye'de ikamet eden ve çifte vatandaşlığa sahip Bulgaristan göçmenlerinin ülkeye gelerek oy kullanmasını engelleyeceklerini belirtti.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ 
Barekov'un sınır kapatma açıklamasına Türklere ait sivil toplum örgütleri tepki gösterdi. 

Türk Kültür ve Sanat Derneği, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği, Zeybekler Türk Kültür Derneği, 10 Mayıs Türk Kültür ve Sanat Derneği, Türk Kültür, Sanat ve Etkileşim Derneği, Siyasi Tutuklular Derneği ve Türk-Bulgar Kültür Derneği tarafından ortak açıklama yapıldı.

"Bazı siyasi parti temsilcilerinin Kurban Bayram arifesinde ve bayram günlerinde Türkiye ile sınır kapılarını kapatmaya yönelik açıklamalarından endişe duyuyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, serbest dolaşım hakkının engellenmesinin, Avrupa'nın değerlerine aykırı olduğu, son dönemde Bulgaristan'da siyasetçiler tarafından yapılan olumsuz açıklamalardan "derin endişe ve üzüntü duyulduğu" kaydedildi.

AŞIRI MİLLİYETÇİLER GÖÇMENLERİN OYLARINDAN RAHATSIZ

Irkçılık söylemlerini ve eylemlerini, yabancı düşmanlığını ve farklı olanlara karşı hoşgörüsüzlüğü şiddetle kınadıklarını vurgulayan sivil toplum örgütleri, toplumun nefret içerikli söylemlere karşı duyarlılığının arttırmasını ve tepki göstermesini beklediklerini ifade etti.

Bulgaristan'da 5 Ekim'de gerçekleştirilecek erken seçimler öncesinde ülkedeki aşırı milliyetçi siyasi partiler, Türkiye'de yaşayan ve çifte vatandaşlığa sahip Bulgaristan göçmenlerinin doğum yerlerine gelerek oy kullanmasına karşı çıkıyor.

13 siyasi parti ve hareketin bir araya gelerek oluşturduğu Vatansever Cephesi Koalisyonu da genel seçimler için yurt dışında en çok Türkiye'de sandık kurulacak olmasını protesto ederek, Merkez Seçim Komisyonu binası önünde gösteri düzenlemişti.

Yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları 59 ülkede açılacak sandıklarda oy kullanabilecek. En çok sandığın Türkiye'de kurulacak olması aşırı milliyetçi çizgideki siyasi partilerin tepkisine yol açıyor.

Bulgaristan'daki seçimler için Türkiye'de Bulgaristan göçmenlerinin yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinde 136 sandık kurulacak.

AA