Elmalı Baba'ya yüzlerce ziyaretçi akın edecek

1 Eylül 2014 Pazartesi |

6 Eylül cumartesi günü Momçilgrad’ın (Mestanlı) Bivolyane (Mandacı) köyünde bulunan Elmalı Baba Tekkesi'nde düzenlenecek büyük maye ile ilçe çapında gerçekleştirilen geleneksel sonbahar mayeleri başlayacak. 

Bu yıl da mayeye bölgeden yanı sıra, yurt içinden ve dünyanın dört bir yanından yüzlerce misafirin gelmesi bekleniyor. Restore edilen Elmalı Baba Tekkesi'nde düzenlenen maye bölgede yapılan mayeler arasında en büyük ilgi görmektedir. 

Elmalı Baba Tekkesi Külliyesi, türbe, cami, cemevi ve başka ek binalardan ibarettir. 14. asrın ikinci yarısında kurulan tekke her zaman Alevi topluluğunun dini ve kültürel merkezi olmuştur. Bulgaristan’da eşi benzeri olmayan türbede isimleri bilinmeyen yedi evliyanın mezarları bulunuyor. Türbenin bir tarafında altı Müslüman evliyasının yattığı, diğer tarafta ise Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) kızı Hz. Fatima’nın mezarı olduğu söyleniliyor. 

Momçilgrad Belediyesi yönetimi bu yıl da tüm sonbahar mayelerinde hazır bulunacak. İlçede Bivolyane, Dolna Çobanka (Edir Hanlı), Gurgulitsa (Arabacı), Raven (Yeni Cuma), Tatul (Acıoluk), Vryalo (Taşkınlar) ve Devintsi (Uzuncular) köylerinde olmak üzere toplam 11 maye gerçekleştirilecek. 
Mayelerde Alevilere has adetler yapılıyor, şükür duaları okunuyor, kurban eti ile yiyecekler dağıtılıyor, müzik programları sunuluyor ve hayırseverlik girişimlerinde bulunuluyor. Hayırsever amaçla açık arttırma usulü mayeler için yapılan bağışlar satılıyor. Mayenin sonunda gelecek mayenin tarihi duyuruluyor. Bölgede düzenlenen mayeler asırlık gelenek haline gelmiştir. 

Mestanlı Belediyesi