Gıda ürünlerindeki etiketlere yeni standartlar geliyor

12 Eylül 2014 Cuma |

Bulgaristan, gıda üretim ve ticaretinde sahteciliği önlemek amacıyla Avrupa Birliği (AB) kurallarına uyum amacıyla bu ürünlerin etiketlerinde yazılan bilgiler konusunda yeni standartlar getiriyor.
AB’nin 2011 yılındaki kuralını uygulayacak Bulgaristan’da, yeni düzenleme bu yılın aralık ayından itibaren yürürlüğe girecek. Buna göre, 13 Aralık’tan itibaren tüm gıda etiketlerinde kullanılacak harflerin büyüklüğü, en az 0,9 milimetre olacak. Ambalaj ve etiketlerde zor okunan küçük puntolu yazılar yasaklanırken, köken ve içerik konusunda net ve açık bilgi verme zorunluluğu getiriliyor.
Lokanta müşterileri de et ve et ürünlerinin içindeki protein katkısı, su oranı, dondurulma tarihi, üretimini yapan ülke ve yeri ile diğer katkıların halk arasında bilinen adları konusunda işetmeden bilgi talep edebilecek.
Müşterilerin sağlığı için önem taşıyan alerjik gıda türlerinin muhafaza koşulları ile ilgili bilgi içeren etiketlerin kullanımıyla hizmeti kalitesinin ve üretici ile müşteri arasındaki iletişimin kolaylaştırılması hedefleniyor.
AB dışından gelen ürünlerin kalite ve içerik konusundaki sorumluluk ise ithalatçı firmalara ait olacak.
Gıda Üreticileri Et İşletmecileri Birliği Başkanı Svetla Çamova, düzenlemeye ilişkin basına yaptığı açıklamada, yeni kuralların, etiketlerini tamamen yenilmek zorunda kalacak yerel üreticilere ek bir yük getireceğini savundu. Çamova, "Yeni kurallar ağır olacak ancak AB üyesi olarak onları yerine getirmek zorundayız" dedi.
Bulgaristan Otelciler ve Lokantacılar Birliği Başkanı Blagoy Ragin ise üyeleri arasındaki büyük işletmelerin yeni uygulamadan memnun olduklarını ancak daha küçük işletmelerin kriterleri uygulamada zorlanacaklarını belirtti.