HÖH: 'Seçimler öncesi geçici hükümet Türkleri işten atıyor'

23 Eylül 2014 Salı |

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nden belediye başkanları, erken seçim öncesi devlet memuru parti üyelerinin işten çıkarıldığını söyledi.

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nden (HÖH) belediye başkanları, 5 Ekim'de yapılacak erken seçim öncesi devlet memuru parti üyelerinin işten çıkarıldığını açıkladı. 

Bulgaristan'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali iline bağlı yedi yerleşim biriminin HÖH partisine üye belediye başkanları, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) gözlemcileri ve Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'e gönderdikleri mektupta bölgede etnik ve siyasi temele dayalı işten çıkarmaların yaşandığını belirtti. 

Başbakan Georgi Bliznaşki hükumetinin, 5 Ekim'de yapılacak erken seçim öncesinde ülkede nüfusun büyük bir kısmını Türklerin oluşturduğu Kırcaali bölgesinde etnik kökeni ve siyasi görüşü nedeniyle çok sayıda devlet memurunu işten çıkardığını söyleyen belediye başkanları, işten atılanların hepsinin HÖH Partisi üyeleri olduğuna dikkati çekti. 

Kırcaali'de ortak basın toplantısı düzenleyen belediye başkanları, "Geçici hükumetin etnik ve siyasi temele dayalı işten çıkarmalara imza atması, Avrupa Birliği'nin (AB) prensiplerine aykırıdır. Devlette uzlaşmaya ihtiyaç duyulurken bu tür girişimlere karşıyız" dedi. 

Cumhurbaşkanı Plevneliev'e belirli etnik grup ve siyasi görüşten insanların devlet kurumlarından çıkarılmasını önlemesi çağrısında bulunan belediye başkanları, erken seçim öncesinde işten çıkarmaların durdurulmaması halinde hükumetin belirli bir siyasi parti için çalıştığının ispatı kabul edeceklerini vurguladı. 

Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile HÖH Partisi'nin oluşturduğu önceki hükumetin Başbakanı Plamen Oreşarski, aylarca süren sokak gösterilerinin ardından 23 Temmuz'da istifa etmek zorunda kalmıştı. Cumhurbaşkanı Plevneliev'in Oreşarski'nin istifasının ardından parlamentoyu feshetmesi üzerine 5 Ekim'deki erken seçimlere kadar Bliznaşkı başbakanlığında geçici hükümet kurulmuştu.

AA