Suriyeli sığınmacılar gizlice Türk TIR'larına girerek Bulgaristan'a geliyor

25 Eylül 2014 Perşembe |

Türkiye ile Avrupa arasındakiticarette köprü vazifesi gören Türk şoförlerin sınır kapılarındaki kuyruk ve bekleme çilesi bitmiyor. Ancak Türk TIR'cıların bugünlerde en büyük sorunu Suriyeli mülteciler olarak gözüküyor. TIR'lara gizlice giren mülteciler,Avrupa'da yakalandıklarında TIR şoförlerine zor anlar yaşatıyorlar.
KAÇAK YOLCU NÖBETİ TUTUYORLAR
Son haftalarda Türk TIR'larını kullanarak Avrupa'ya kaçmaya çalışan Suriyeli göçmenlerle mücadele ettiklerini, hatta nöbet tuttuklarını anlatan 46 yaşındaki Kenan Kaba, "Şu sıralar Suriyeli kaçaklar adeta kabusumuz oldu. Biz Türkiye sınırında beklerken Suriyeli kaçaklar gizlice TIR'a giriyor. TIR'a girerken ya brandaları bizim göremeyeceğimiz üst kısımdan yırtıyorlar ya da brandaları tutan halatları kesip oradan giriyorlar. Biz kuyrukta olduğumuz ve yorgun düştüğümüz için onları fark etmiyoruz. Yapılan aramalarda tesadüfen bulunuyorlar. Tabii onların araçlarımızda bulunması başımızı belaya sokuyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Artık kuyruklarda dinlenme yerine nöbet tutuyoruz." diye sıkıntısını dile getirdi.

TIRDAN 9 KAÇAK ÇIKTI

Suriyeli göçmenlerin TIR'lara kaçak binmemeleri için gerekli yerlere şikayetlerde bulunduklarını, jandarmanın zaman zaman kontrol yaparak devriye gezdiğini ancak buna rağmen kaçakların önüne geçilemediğini vurgulayan Kenan Kaba, "Bir çok arkadaşımızın aracında kaçak Suriyeli yakalandı. Bu kişiler TIR'lara kaçak ve gizli yollarla binmişler. Şoförün hiç haberi bile yok. Hatta bir arkadaşım TIR'ın arkasından gelen seslerden şüphelenip X-Ray cihazına aracı sokuyor. Araçta 9 kaçak olduğu görülüyor. Bunların ellerinden şaştıkö dedi. Memduh Uğur ise çalışma şartlarının ağır ve iyi olmamasından yakındı. Yıllardır Türkiye'den Avrupa'ya mal taşıdığını, tek kazananın ise mal sahibi olduğunu anlatan Uğur, '41 yaşındayım ve 14 yıldır bu işi yapıyorum. Ancak şartlar hiçte iyi değil. Devletimizden bu konuda yardım istiyoruz. Bizlerin şartları da düzeltilsin" diye konuştu.