Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Gökçe: “Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde kilit rol oynuyor”

23 Eylül 2014 Salı |

Bulgaristan Parlamentosu’nda düzenlenen “Avrupa Diplomasisinin Geleceği” konulu konferansta konuşan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerine değinerek, “Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde kilit rol oynuyor” dedi. 

Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgedeki sorunlara da değinen Gökçe, ABD ve Avrupa’nın finansal ve ekonomik krizle mücadele ederken Türkiye’nin güçlü ekonomisi ile kriz döneminde gayri safi yurt içi hasılasını (GSYİH) üç kat artırabildiğini vurguladı. 
Türkiye’nin ağırladığı 1,5 milyon sığınmacı için şimdiye kadar 3 milyar dolar harcadığını ifade eden Gökçe, AB ülkelerinin sığınmacılar için çok daha az para harcadığını anımsattı. 

Gökçe, Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyonun bir parçası olduğunu kaydederek, “Bence ülkemiz, gerekli lojistik ve insani yardım desteğini verirken, silahlı müdahaleye katılmayacaktıр" dedi. 
Türkiye’nin bölgesel politikası ve AB ile olan ilişkileriyle ilgili bilgi veren Gökçe, Türkiye’nin bölgesel istikrar ve refahını artırmak üzere büyük yatırımlar yaptığını vurguladı.