Tzvetan Vasilev teslim oldu

17 Eylül 2014 Çarşamba |

İNTERPOL tarafından kırmızı bültenle aranan banker Tzvetan Vasilev, Sırbistan’da Sırp polisine teslim oldu.

Ülkenin dördüncü en büyük bankası Korporativ Ticaret Bankası'nı (KTB) hortumladığı şüphesiyle aranan KTB'nin en büyük hissedarı Tzvetan Vasilev, Sırbistan'da Sırp polisine teslim oldu.Vasilev, Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bankadan yaklaşık 500 milyon avroyu zimmetine geçirdiği şüphesi ile haziranda hakkında açılan soruşturma ile ilgili olarak aranıyordu.
Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR), Vasilev'in avukatı Konstantin Simeonov'un "aranan bankerin Sırp polisine teslim olduğu ve gözaltına alındığını doğruladığı" bildirdi. Vasilev'in Bulgar makamlarına tesliminin ise prosedür gereği en az 18 gün süreceği bildirildi.
Korporativ Ticaret Bankası, 20 Haziran'da yorumlandığı gerekçesiyle Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) tarafından  özel denetim altına alınmış ve bankanın tüm işlemleri bloke edilmişti. Bankaya yapılan müdahale, devletin başlıca kurumları ve çok sayıda büyük ölçekli şirketlerin ödemelerinin bu banka üzerinden yapılıyor olmasından dolayı, ülkenin ekonomik sisteminde büyük bir çalkantıya neden olmuştu.

KTB'nin verdiği yüzde 12'ye varan faizler dolayısıyla bankada birikimini saklayan binlerce mağdur mudinin protestoları BNB önünde dönem dönem devam ediyor. Merkez Bankası, bankanın gerçek durumuyla ilgili net bilgi vermekten kaçınıyor. Erken parlamento seçimi sürecinde bulunan Bulgaristan'da siyasi çevreler, BNB Genel Müdürü İvan İskrov ve Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tzazarov'un istifa etmesini talep ediyor.BNB tarafından denetimin 21 Eylül'de kaldırılarak hizmete açılması beklenen KTB'nin açılışının, 28 Ekim'e ertelendiği açıklandı.
AA