Asimilasyon suçlarında zaman aşımının kaldırılması istendi

29 Ekim 2014 Çarşamba |

Bulgaristan'da Hak ve Özgürlekler Hareketi, dün çalışmaya başlayan 43'üncü meclise komünizm döneminde Türklere karşı uygulanan asimilasyon suçlarının, zaman aşımına uğraması uygulamasının kaldırıması için öneri sundu.

Ceza Kanunu'ndaki öneride, 1944 yılından sonra ve 'Soya Dönüş' sürecindeki siyasi suçlar için zaman aşımı uygulamasının iptalini talep ediliyor. Birleşmiş Milletler'in İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne dayandırılarak hazırlanan tasarıda ideolojik suçların, kamu yararı adına mahkemede cezasız kalmaması gerektiğine vurgu yapılarak, Ceza Kanunu'nda yapılacak değişiklikle geç de olsa adaletin iadesi anlamına geleceği belirtiliyor.

ZORLA KONAN İSİMLER KÜTÜKTEN SİLİNSİN

HÖH'ün sunduğu diğer bir tasarısında, Müslümanların zorla değiştirilen isimlerinin Nüfus Kayıt ve İdari Hizmet dairesinden silinmesi talep ediliyor. Komünizm döneminde Müslümanların isimleri zorla Bulgar isimleriyle değiştirilen kişilerin Bulgar isimleri bilgisinin kütüklerden silinmesi arzu ediliyor.

Yapılan öneride, zorla konan isimlerin Nüfüs Kayıt dairesindeki elemanlar tarafından kullanıma açık olması eleştirilerek, eski rejimde Bulgar isimleriyle ölen Müslüman kişilerin kendi öz isimlerinin iade edilmesi talep ediliyor.

HÖH, nüfus dairelerinde çalışan elemanların, hizmet sunma esnasında eski Bulgar isimlerinin istenmesinin de müeyyideye tabi tutulmasını öneriyor.Bu konuda brifing veren Çetin Kazak, "Hâlâ bazen tasdikname istedikleri yerlerde Türk ve Arap isimleri taşıyan kişilerden eski rejim tarafından zorla konulan diğer isimlerini de zikretmeleri isteniyor. Bu olay, vatandaşların onurunu zedeliyor. 21'inci yüzyılda bu karanlık uygulamalara geri dönülmesine bir son vermek lazım." dedi.

HÖH, sunulan tasarıların diğer partiler tarafından destekleneceği ümidini taşıyor.