Borisov kazandı

5 Ekim 2014 Pazar |

Avrupa'nın en yoksul ülkesi Bulgaristan’da son iki yılda yapılan ikinci erken seçimde oy verme işlemi tamamlanırken, sandık çıkışı anketlerine göre eski Başbakan Boyko Borisov'un liderliğindeki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisi sandıktan yüzde 33,2 ile birinci parti olarak çıktı. Ancak katılım oranı yüzde 44 düzeyinde kalan seçimde hiçbir siyasi parti tek başına hükümet kuracak oyu alamadı. Eski itfaiyeci, futbolcu, koruma, karate milli takım antrenörü ve eski Sofya Belediye Başkanı olan Borisov koalisyon kurmanın 'zor olacağını' açıklarken, istişarelerin pazartesi yapılacağını belirtti. Batman lakaplı Borisov, 2009'daki seçimlerde yüzde 40'a yakın oy almıştı. 
Sosyalistler hezimete uğradı
Ülkenin ikinci büyük siyasi gücü olan eski Komünist Parti'nin devamı niteliğindeki Bulgaristan Sosyalist Partisi oyların yüzde 16,5’ini aldı. Sosyalist Parti Sözcüsü Atanas Merdzanov ise sonuçları büyük hayal kırıklığı olarak nitelerken, "Bulgar vatandaşlarının seçimi bu. Bu kabul edilemez. Bulgaristan Sosyalist Partisi büyük hezimet yaşadı." dedi. 
Türklerin partisi yüzde 14 oy aldı
Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH)  yüzde 14,1'lik oyla üçüncü oldu. Irkçı ve milliyetçi Ulusal Cephe (PF) partisinin de yüzde 6'lık oyla barajı geçtiğini öne sürdü.
Rusya yanlısı, ırkçı ve Türk düşmanı ATAKA (Atak) partisi ve eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov’un lideri olduğu solcu Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif (ABV) partisinin seçim barajı sınırındalar.
Al Jazeera, AA, Reuters