Boyko Borisov:'HÖH muhalefette kalsın'

20 Ekim 2014 Pazartesi |

Borisov, Gazeteci Nahit Doğu'ya Cumhurbaşkanı Erdoğan'la iyi anlaştıklarını söyledi.
Bulgaristan’da 5 Ekim'de yapılan erken parlamento seçiminde en çok oyu alan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisi, koalisyon hükümeti kurabilmek üzere yürüttüğü çalışmalardan henüz sonuç alamadı.
Parti yetkilileri, parlamentoda daha küçük olan diğer yedi siyasi oluşumla bir haftadır sürdürülen temaslardan eli boş döndü.

GERB lideri Boyko Borisov, partinin Üst Kurulu'ndaki üyelerle yaptığı toplantının ardından koalisyon görüşmelerinin süresini bir hafta daha uzattı. Borisov, ikinci turun başında partiye siyasi görüş olarak en yakın olan Reformcu Blok (RB) koalisyonu ile bir araya geleceklerini açıkladı.

Parti olarak tek başlarına azınlık hükümeti kurmayacaklarını kaydeden Borisov, parlamentoda temsili olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), ırkçı Vatansever Cephesi (PF) ve eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov’un Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif (ABV) partisi ile siyasi diyaloğa gireceklerini söyledi.

Borisov, koalisyon konusunda başka siyasi oluşumlarla siyasi mutabakata varıldığında onların liderleri ile bir araya gelerek koalisyon anlaşması da imzalamaya hazır olduğunu aktardı.
 

"HÖH muhalefette kalsın"

GERB Lideri Borisov, parlamentoda 38 kişilik üçüncü büyük gruba sahip, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi ile hiçbir şekilde görüşüp koalisyon kurmayacağını duyurdu.

HÖH’nin eski hükümette iktidar ortağı olarak yürüttüğü politika ve kadro çalışmalarını gözden geçirmesi gerektiğine vurgu yapan Borisov, "HÖH muhalefette kalsın. Yeni parlamento döneminde evini temizlesin, hatalarını görsün” diye konuştu. Borisov ayrıca, HÖH’nin parti olarak diğer partilerin kabul edebileceği bir hale gelmesi gerektiğini savundu.

Bulgaristan parlamentodaki 240 sandalyenin 84’ü GERB partisine ait. Partinin kuracağı hükümet, güvenoyu alabilmek için en az 121 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyacak. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, yeni parlamentonun ilk oturumu için 27 Ekim tarihini belirlemişti.

AA