Bulgaristan'dan Rusya'ya twit tepkisi

9 Ekim 2014 Perşembe |

Bulgaristan'ın Hava Kuvvetlerini modernleştirmesi programı çerçevesinde şimdiye kadar kullanılan Rus sevaş uçaklarının yerine NATO standartlarındaki uçaklara yönelmesi, Rusya'yı rahatsız etti.



Bulgaristan Savunma Bakanı Velizar Şalamanov'un satın alınması planlanan sekiz savaş uçağının F-16 tipinde olması ve ülkesinin askeri alanda Rusya'dan bağımsız kalması gerektiği yönündeki açıklamaları Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin'in tepkisine neden oldu.



Dimitri Rogozin, twitter hesabından Bulgaristan'ı eleştirerek, Başbakan Georgi Bliznaşki için 'Şalamanov diye biri Bliznaşki'yi tekrar Rusya'ya ihanet etmesi için kandırmış' dedi.



Rogozin'in twitterdeki ifadelerinin ardından bir açıklama yapan Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, 'Bulgaristan'ın egemen kararları nedeniyle üçüncü ülkelere hesap verme borcu yoktur' ifadelerini kullandı.



Rusya Başbakan Yardımcısı Rogozin'in söylediklerinin kabul edilemez olduğu belirtilen Mitov'un açıklamasında, 'Bulgaristan'ın egemen bir ülke olduğu ve güvenliği ile ilgili kararlarını kendisinin aldığı' kaydedildi.



Bulgaristan Dışişleri Bakanının açıklamasında ayrıca, Bulgaristan'ın NATO ve AB üyesi olduğu anımsatılarak, Rogozin'in Bulgar Savunma Bakanına yönelik sözlerinin Bulgar kurumlarına ve devletine saygısızlığı gösterdiği vurgulandı.



Ajans Bg