GERB, hükümeti kurma çalışmalarına başladı

13 Ekim 2014 Pazartesi |

Bulgaristan'da hükümet kurma çalışmaları başladı. 5 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerde % 32 oranında oy alarak birinci olan GERB partisi, ikinci gelen Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile görüşme yaptı.

Eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi olan GERB'in, yarın Hak ve Özgürlükler Hareketi ile ve hafta bitimine kadar da başka partilerle görüşmesi beklenmekte .

AZ SAYIDA OYLA SEÇİLEN MİLLETVEKİLLERİNE TEPKİ

Bu arada Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden (HÖH) seçilen Aleksandır Metodiev'in 850 oy ile Köstendil'den mebus olması ile ilgili protestolar başlatıldı. Türkiye başta olmak üzere yurtdışından gelen oyların seçim bölgelerine dağıtılmasını düzenleyen Hare-Niemeyer metodu sayesinde kazanılan sandalye sebebiyle, Köstendil'den bir grup Yunanistan sınırına giden yolu kapattı. Bunun dışında Gabrovo, Yambol ve Dupnitsa'da bölgelerinden seçilen HÖH milletvekillilerini protesto etmek amacıyla da gösteriler düzenlendi. Göstericiler seçmenin iradesinin gasp edildiğini öne sürüyor.

HÖH yönetimi, çok fazla az oyla başka partilerden de değişik bölgelerde mebus seçildiğini ve bunun konuşulmadığını savundu. CİHANBulgaristan'da devlet kurma çalışmalarına başlandı.


CHA