Kapıkıle'ye dezenfektasyon sistemi geliyor

5 Ekim 2014 Pazar |

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2012/11 sayılı "Hayvansal Ürünlerin Kişisel Sevkiyatlarının Ülkeye Girişine İlişkin Kurallar Hakkında Tebliği" ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yazısı uyarınca et ve yenilebilir sakatat, süt ürünleri, etten, sakatattan veya kandan yapılmış sosis, salam ve kavurma gibi et ve benzeri ürünlerin Türkiye'ye girişine izin verilmediğini anımsattı.

"Mavi dil" hastalığı nedeniyle Kurban Bayramı'nda devam eden yasağın bayramın son günlerine doğru esnetilebileceğini ifade eden Şahin, "Mavi dil hastalığıyla ilgili bir yasaklama var, çok yerinde bir karar. Çekinceli hareket ediyoruz. Belki 3 ve 4. bayram gününde bir serbestlik olacak ama şu anda yasak" dedi.
Edirne'den Avrupa'ya açılan sınır kapılarına 15 gün içerisinde dezenfeksiyon sistemi kurulacağını belirten Şahin, "Sistemin alet edevatı yapılıyor, sınır kapılarımıza monte edilecek. Bu işi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle, sınırdaki Veteriner İşleri Müdürlüğü yürütecek, biz de denetimini sağlayacağız" diye konuştu.
Şahin, Kapıkule, Pazarkule, İpsala ve Hamzabeyli sınır kapılarına kurulacak sistemden küçük araç başına 5, büyük araç başına 15 lira ücret alınmasının düşünüldüğünü kaydetti.

Komşudaki "altın göl" olarak biliniyor

Bulgaristan'da dezenfeksiyon sistemi, Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı'nın kararıyla Kapıkule'den geçen otomobiller için 2011 yılında şap hastalığına karşı kurulmuştu.
Bulgaristan hazinesini maddi açıdan rahatlattığı için "altın göl" olarak bilinen ve özel şirketin yürüttüğü uygulama, 2013 yılında "yolsuzluk" yapıldığı gerekçesiyle kaldırılıp, bu yılın mayıs ayında yeniden uygulamaya sokulmuştu.
Komşu ülkedeki uygulama, Türkiye'den geçiş yapan araçların, sensörlü çalışan ve ilaçlı su sıkan fıskiyeler tarafından kısa süreliğine yıkanması şeklinde çalışıyor. Bulgaristan, dezenfekte karşılığı 3 avro ücret talep ediyor.

AA